ŠEF HDZ-A PREBACUJE ODGOVORNOST

Karamarko: Za ćirilicu je kriva nezgrapna Vlada

21.03.2014 u 20:43

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je večeras da je HDZ na vrijeme upozoravao kako do referenduma o ćirilici i skupljanja potpisa uopće ne bi došlo da se poštivao članak 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

'Vlada je svojom nezgrapnošću dovela do te situacije', rekao je Karamarko novinarima uoči svečanog skupa u povodu 24. obljetnice HDZ-a Podsljeme upitan kako komentira izjavu premijera Zorana Milanovića da je taj referendum 'sramota'.

Karamarko se poziva na članak Ustavnog zakona u kojem se kaže da se odredbe tog i posebnih zakona kojima se uređuju prava pripadnika nacionalnih manjina moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Na pitanje kako komentira prisutnost USKOK-a u Ini
odgovorio je da to ne želi komentirati napomenuvši da pravna država mora funkcionirati, a USKOK neka obavi svoj posao, ako za to ima razloga. 'Meni je bitno da se zaštite interesi Republike Hrvatske', dodao je.

Predsjednik HDZ-a nije želio komentirati niti informacije da se SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nagodio s USKOK-om i priznao krivnju u slučaju u kojem ga se tereti da je HDZ-ovim vukovarskim vijećnicima Mariji Budimir i Radivoju Đuriću nudio mito kako bi prešli na stranu SDP-a. 'Ne bih komentirao sudski postupak. Vidjet ćemo čime će to rezultirati i ne bih to komentirao', kazao je.

Upitan je li čuo vic koji je ispričao predsjednik Republike Ivo Josipović na Pričiginu u Splitu, u kojem spominje i njega, Karamarko je rekao da ga je čuo i da, iako u vicu nije glavni lik, on (vic) nije previše smiješan.

'Drago mi je da se predsjednik Josipović zabavlja iako vrijeme, s obzirom na tešku situaciju u kojoj se nalazimo, nije baš za pričanje viceva', rekao je Karamarko.