OBJAVLJENA KOALICIJA HDZ/HSLS

Karamarko: Važno nam je gospodarstvo, a nameću mi Tita

10.09.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko i Darinko Kosor, predsjednici HDZ-a i HSLS-a, potpisali su danas koalicijski sporazum prema kojem će surađivati prije i poslije izbora

'Jedan od važnijih elemenata sporazuma je i formiranje buduće vlade u kojoj će stručnost biti jedan od glavnih kriterija izbora za razliku od dosadašnje, deklarirane partijske Vlade', kazao je Kosor dodavši kako je dosadašnja praksa u Europskoj uniji pokazala da stranke ljevice nemaju rješenja za izlazak iz krize niti za provedbu bitnih rezova i da su na vlasti, ondje gdje se reforme provode, pučko-liberalne koalicije.

Potom je objasnio kako je u Hrvatskoj uvriježena kriva premisa da su liberalne stranke lijeve stranke.

'To nije točno. Liberali su stranke centra i desnog centra i pripadaju građanskim, a ne radničkim strankama i u pravilu su u Europskoj uniji u koaliciji s pučanima', istaknuo je Kosor čija će stranka na predstojećim predsjedničkim izborima podržati HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Prema slovu sporazuma, svaka stranka zadržala je svoja svjetonazorska stajališta, ali, kako je rekao Kosor, to ih nije spriječilo da oforme savez oko najvažnije teme - izrade zajedničkog gospodarskog programa.

Učvršćenje koalicije snage koja želi nakon tri godine maknuti nesposobne s vlasti. Svjetonazorske stvari nas ne zanimaju, kao ni naše građane. Njih zanima u čemu smo mi to istog mišljenja. A to je borba za kvalitetu života u zemlji. To su gospodarski programi. Vjerujem da ćemo doći do pravih rješenja. Na vlast nećemo doći manirom ratnih pobjednika oko podijele plijena. Nema dogovora oko ministarskih pozicija, direktora, članova Uprava državnih poduzeća. Bit će propisani strogi kriteriji i samo oni koji će im udovoljavati moći će obnašati te funkcije. Stručnost i domoljublje osnovni su kriteriji', istaknuo je Karamarko.

Upitan hoće li podržati ustavne promjene, za koje predsjednik Ivo Josipović najavljuje da će tražiti potporu građana na referendumu, a koje bi uključivale izmjenu izbornog sustava i teritorijalnog preustroja, Karamarko navodi kako bi 'u predsjednikove dobre namjere vjerovao da je to tražio petnaest ili dvadeset dana nakon što je izabran'.

Navodi da inicijativa s Pantovčaka služi samo u svrhu Josipovićeve predizborne kampanje.

'Kakve su to izmjene, ja u ovom momentu ne znam. Što se tiče izbornog zakona, mi smo prvi za njegovu izmjenu, ali ne na način kako su to neki zamislili ad hoc rješenjima. Zašto predsjednik ne govori o Hrvatima iz dijaspore koji ne mogu glasati dopisnim ili elektroničkim putem?' upitao se Karamarko.

Smatra kako predsjednikova inicijativa ima samo jedan cilj, a to je destruiranje najveće hrvatske stranke HDZ-a.

Napomenuo je kako HDZ zanima gospodarski oporavak, ali da mu se uporno nameću ideološke teme o Josipu Brozu Titu, lustraciji.

'To su neke stvari koje ja nikad nisam izrekao, ali nema veze. Nama je bitno gospodarstvo', naglasio je Karamarko.

Novinare je zanimalo i hoće li koalicija s HDZ-om utjecati na koaliciju HSLS-a s Milanom Bandićem u Zagrebu, na što je Kosor odgovorio kako 'o tome nema govora'.