ZADOVOLJSTVO SASTANKOM

Karamarko: Uhvatili smo Slovence u pokušaju prevare

27.07.2015 u 13:34

Bionic
Reading

Ako je suditi po reakcijama i izjavama nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Klubova zastupnika, Sabor će u srijedu, vjerojatno jednoglasno, donijeti odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog sporazuma. Svi koji su izašli sa sastanka bili su zadovoljni što je po ovom pitanju postignut konsenzus i što su svi na istoj strani

Sastanak u Banskim dvorima na temu arbitražnog sporazuma prošao je u konstruktivnoj atmosferi, u kojoj je svaki od predstavnika saborskih klubova zastupnika iznio svoje mišljenje.

'Hrvatski sabor složan je u odluci da se izađe iz tog ugovora o arbitraži jer je ona očito krenula u krivom smjeru, u pokušaju prevare Hrvatske što je neprihvatljivo. U srijedu, siguran sam da će Sabor dati zadaću hrvatskoj Vladi da izađe i pokrenuti proceduru izlaska iz tog ugovora', kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Karamarko je potvrdio da se na sastanku otvoreno razgovaralo i o mogućim posljedicama ovakve Hrvatske odluke, jer još nije poznato kako će na sve odgovoriti slovenska strana. Stoga se sam zaključak koji će Vlada predložiti Saboru u Banskim dvorima već danima brusi sa pravnim stručnjacima, no premijer Milanović prije saborske sjednice htio je čuti i mišljenje parlamentarnih stranaka.

'Na sastanku sam iznio stav HDZ-a, on je iznošen ovih dana i nismo odstupili ni milimetara, ali taj stav nije u koliziji s onim što su drugi rekli na sastanku. Drago mi je da smo mi prvi predložili ovakav sastanak i na neki način oslobodili klimu u odnosima, jer ovo je nešto što nadilazi stranačke interese i interese kampanje i naše buduće pobjede na izborima', kazao je Karamarko.

Na opasku da je ovo prvi put da je s premijerom sjeo za isti stol, Karamarko je kazao: 'Nije to nekakva senzacija, zadovoljan sam konsenzusom i da na ovakvu ugrozu nacionalne sigurnosti i ugrozu nacionalnih i državnih interesa svi reagiramo isto.'

Sastanak je komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor koja je s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom i potpisala arbitražni sporazum. 'Postignut je konsenzus. U srijedu ćemo u Saboru govoriti samo u ime klubova da bi rasprava bila kratka, sadržajna i da ne bi bilo međustranačkih prepucavanja. Dakle, dogovor je izlazak iz sporazuma i trenutna suspenzija i nadam se da će se to ostvariti. Sabor će obvezati Vladu i to je isti postupak kao što je prethodio potpisivanju sporazuma', kazala je Kosor.

Sastankom je bio zadovoljan i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Postoji zajedničko stajalište što Hrvatska mora napraviti u ovom trenutku kada je u pitanju Arbitražni sud, i to je i naš stav', kazao je Pupovac kazavši da je dobro da se premijer na ovaj način sastao s predstavnicima saborskih klubova.

Konsenzus su prvi po izlasku sa sastanka potvrdili HDSSB-ov Josip Salapić i Branko Vukšić iz Kluba nezavisnih ljevičara.

'Dobili smo informacije o potezima Vlade, zadovoljni smo, štite se hrvatski nacionalni interesi. Svi smo na istom tragu', kazao je Salapić.