PREDSTAVLJANJE U TIJEKU

Karamarko s Bavarcima češlja gospodarski program HDZ-a

29.06.2015 u 12:04

Predstavljanje HDZ-ova gospodarskog programa sa stručnjacima s IFO instituta

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Bionic
Reading

Prijedlog gospodarskog programa HDZ-a koji je pripreman u suradnji sa stručnjacima iz muenchenskog IFO instituta, najužem vodstvu stranke predstavljaju predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, a u predvodnici delegacije IFO-a su Oliver Falck i Siegfried Schönherr

Predstavljanje gospodarskog programa koji je HDZ-ova vizija ekonomskog oporavka Hrvatske, počelo je u 11 sati u središnjici stranke, a uz predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, nazoče i glavni tajnik Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, međunarodni tajnik Miro Kovač te Karamarkov gospodarski savjetnik Martin Pastuović. Do sada je održano 15 sastanaka s predstavnicima IFO-a, a u Središnjici stranke se predstavlja prijedlogu završnog programa. Predstavljanje je još uvijek u tijeku.

U razgovoru za tportal Maletić je u petak odgovarajući na pitanje kada će HDZ-ov gospodarski program stranka napokon pokazati javnosti i vrijedi li još uvijek obrazloženje da će to biti kada Vlada objavi datum izbora, Maletić nam je kratko poručila: 'Idealno bi bilo kad bi Vlada iznijela svoj cjelokupan program, a ne da gledamo mjericu po mjericu. Sve to skupa zbunjuje investitore i kreditne institucije.' HDZ će svoj gospodarski program javnosti pokazati kad Vlada objavi datum izbora.

Maletić je u nedjelju intervjuu za Novu TV rekla da program sadrži niz mjera za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima te se, kroz otvaranja izvora financiranja kroz nove fondove i na razini EU-a, ide na jačanje industrija u Hrvatskoj koje su prepoznate kao industrije s potencijalom i strateške.

HDZ planira smanjiti PDV-a na hranu na deset posto, ali i PDV-a na dječje potrepštine, turističke i ugostiteljske usluge. Programom se predviđaju i konkretni prijedlozi za racionalizaciju i veću učinkovitost javne uprave. 'Idemo na kriterije izvrsnosti i kvalitete u radu, uvođenje mjerenja uspješnosti i postizanja rezultata i ciljeva, a sve ono što je preklapanje ćemo otkloniti', kazala je Maletić.

Što se tiče smanjivanja broja ljudi u javnoj upravi, napravit će se njihova kvalitetna preraspodjela jer istovremeno na određenim mjestima postoji i suficit i deficit kadrova. Gospodarskim programom HDZ-a ne predviđa se devalvacija kune već se zalaže za njezinu stabilnost i vraćanje povjerenja u domaću valutu. Želi se i što prije ispuniti mastriške kriterije kako bi Hrvatska što prije ušla u eurozonu.

Maletić je kazala i da se planom ne predviđa ukidanje županija dok će biti spajane i ukidane općine koje ne budu pružale kvalitetne usluge poduzetnicima, građanima, javne usluge te koje ne budu radile po modelima uspješnih lokalnih jedinica.