NESTRANAČKI PREMIJER 'NA STOLU'

Karamarko: Predlažemo da idemo u koalicijsku vladu s Mostom

14.12.2015 u 23:35

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak navečer kako je Domoljubna koalicija pozitivno odgovorila na zahtjeve Mosta, te je predložio koalicijsku vladu s Mostom. 'Pozitivno smo odgovorili na zahtjeve Mosta. Što se tiče tripartitne Vlade ona je nerealna po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera, a mi predlažemo da idemo u koalicijsku vladu s Mostom', izjavio je Karamarko nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i čelnika koalicijskih stranaka Domoljubne koalicije, održanog u središnjici HDZ-a

S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i suradnju sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, pa i SDP-om.

Smatra i kako će oko puno reformskih zahvata trebati konsenzus s lijevom opcijom, a kao primjere naveo je reforme zdravstva, poljoprivrede, poreznih zakona, pitanja PDV-a i čitavog niza drugih problema.

Karamarko procjenjuje da sada dolaze u situaciju u kojoj će morati rješavati probleme, a zbog toga se treba formirati i Vlada. 'Predložili smo zajedništvo. Pošto tripartitna Vlada nije moguća, tražimo zajedništvo i suradnju sa svima', naglasio je predsjednik HDZ-a.

Vezano uz zahtjev Mosta za nestranačkim premijerom, Karamarko je kazao da će i o tome razgovarati.

Istaknuo je kako su u Domoljubnoj koaliciji potpuno otvoreni za sve opcije koje će dosvesti do što skorijeg rješenja problema i slijepe ulice u kojoj se nalazimo, jer, ocijenio je, hrvatski građani više nemaju strpljenja za to. 'Što prije se treba formirati saborska većina i Vlada koja će se početi boriti s problemima koji su veliki i u velikom broju opterećuju građane', rekao je Karamarko.

Na novinarski upit Karamarko nije precizirao je li osobno spreman odustati od mjesta premijera, rekavši kako su spremni razgovarati i o toj opciji. Dodao je da HDZ nema svoju opciju o tom pitanju već će se o tome razgovarati. Predsjednik HDZ-a naglasio je da rasplet situacije ovisi o kolegama iz Mosta, izrazivši nadu da će to biti već u utorak.

Zaključci Predsjedništva HDZ-a

I.     Hrvatska demokratska zajednica izražava spremnost za postizanje suglasja i suradnje o svim ključnim pitanjima vezanim za boljitak hrvatske države i društva u cjelini.

II.   
Hrvatska demokratska zajednica konstatira da su se članice koalicije Hrvatska raste na čelu sa SDP-om nedvosmisleno izjasnile da ne prihvaćaju ponuđeni prijedlog Mosta.

III.  
Hrvatska demokratska zajednica poziva Most na nastavak razgovora u cilju formiranja saborske većine koja će izabrati predsjednika Hrvatskog sabora i novu reformsku Vladu Republike Hrvatske.

IV.  
Hrvatska demokratska zajednica poziva Most na otvoreni razgovor o definiranju jasnih političkih i upravljačkih mehanizama nužnih za provedbu reformi. Takvim razgovorom Domoljubna koalicija i Most doći će do najboljih kadrovskih rješenja, što uključuje mogućnost razgovora i o nestranačkom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Također, Hrvatska demokratska zajednica je spremna prihvatiti suradnju i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti.S naprijed navedenim zaključcima suglasni su i svi partneri Hrvatske demokratske zajednice koji zajedno čine Domoljubnu koaliciju.