MILANOVIĆ U VATIKANU

Karamarko nije za izmjene Ugovora sa Svetom Stolicom

28.10.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas, uoči posjeta premijera Zorana Milanovića Vatikanu, kako HDZ načelno nije za izmjene Ugovora sa Svetom Stolicom

‘Načelno nismo za izmjene Ugovora sa Svetom Stolicom, iako smo svjesni teških vremena u kojima živimo, ali mislim da je toga svjesna i Crkva. I ona se godinama odriče dijela prava’, rekao je Karamarko danas novinarima prije početka izborne konvencije Mladeži HDZ-a, komentirajući Milanovićev sutrašnji posjet Vatikanu.

Dodao je kako bi ‘volio da premijer bude racionalan i umjeren i da taj posjet bude na našu korist’.

Mlađim stranačkim kolegicama i kolegama šef stranke obećao je da oni više nikada neće biti dekoracija u lošim političkim predstavama. Poručio im je da se neopterećuju prošlim vremenima, kao ni 'pojedincima, čak i iz vrha stranke, koji su radili loše stvari'. A potom se obrušio na vladajuću koaliciji i premijera Zorana Milanovića osobno.

'Kukuriku koalicija izgleda kao da vlast obnaša u nepoznatoj zemlji i nepoznatom narodu. Čitav posao pregovora s Europskom unijom odradila je HDZ-ova vlada, a oni su svojom nesposobnošću siguran ulazak u Uniju doveli u pitanje. Kakav je to premijer koji može izgovoriti da je Hrvatska slučajna zemlja i zemlja paradoksa, da iseljenici ne poznaju i ne vole Hrvatsku? I to govore oni koji su naše ljude godinama tjerali iz zemlje', kritizirao je vladajuće Tomislav Karamarko.

Hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u ponedjeljak u posjetu Vatikanu, gdje će se sastati s papom Benediktom XVI, s državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertonem te sudjelovati na okruglom stolu ‘Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa’. Očekuje se da će tema razgovora biti stanje u Hrvatskoj i regiji te skoro članstvo RH u Europskoj uniji, a dio medija navodi, pozivajući se na crkvene krugove, da bi premijer mogao pokrenuti razgovore o reviziji jednog dijela ugovora između Vatikana i Hrvatske koji se odnosi na crkvena primanja iz državnog proračuna.