'DEMOKRATIZACIJA STRANKE'

Karamarko konsolidira ili provodi čistku u HDZ-u?

03.09.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Ante Zvonimir Golem i dalje je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, a prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a, pitanje je dana kada će biti smijenjen. No njegova smjena samo je dio procesa smjenjivanja 'neposlušnih' predsjednika lokalnih odbora ili raspuštanja cijelih ogranaka, piše Večernji list

Ovih dana raspušteni su varaždinski županijski i riječki gradski odbor te je smijenjen predsjednik Mile Biondić, a predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije Tomislav Ivić podnio je ostavku. Sada je na putu prema otpisu i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Ante Zvonimir Golem. Naime, kako piše Večernji list, Predsjedništvo stranke predložit će, a Nacionalno vijeće istog dana raspustiti zagrebački HDZ jer je na prošlotjednom sastanku svih predsjednika područnih odbora, kojemu je nazočilo i čelništvo stranke, Golem odbio 'časno odstupiti' podnošenjem ostavke.

Opozicija u stranci smatra da se predsjednik stranke Tomislav Karamarko na taj način obračunava s onima koji ga nisu podržali na stranačkim izborima. Naime, osim što se ponavljaju isti scenariji raspuštanja ogranaka, upućeni kažu da se i prilikom smjene predsjednika ogranaka navode isti razlozi - nerad i nesposobnost predsjednika, njihova samovolja i loša komunikacija s članstvom te pobuna članstva koje je samo prije tri mjeseca te iste ljude izabralo da ih vode. Međutim iz vrha HDZ-a tvrde da se radi o konsolidaciji i pripremi za lokalne izbore jer devet mjeseci prije lokalnih izbora ne mogu dopustiti razjedinjenost u HDZ-u.

No planove za 'konsolidaciju' pomutio je Golem, koji je o smjeni spreman raspravljati jedino na izbornoj skupštini koja ga je izabrala prije tri mjeseca. Naime, Golem je uvjeren da ga to tijelo ne bi smijenilo jer njegovi protivnici nemaju dovoljno delegata koji bi to podržali.

'Uzrok Golemovih problema je to što nije htio javno podržati Karamarka pa je došao u sukob s Ivanom Ćelićem, Tomislavom Kelićem, Perom Semrenom i Andrijom Mikulićem koji su poveli pobunu protiv njega. Da mu se 'sapuna daska', moglo se vidjeti prilikom izbora članova Predsjedništva GO-a, kad su Ćelić i Semren, zbog toga jer Golem nije predložio i Mikulića, javno rekli da ne žele biti u takvom predsjedništvu. Oni su s tajnikom Milijanom Brkićem poslije sabora HDZ-a u Cro-pubu skovali plan njegova rušenja do 1. rujna', kazao je za Večernji list jedan član zagrebačkog HDZ-a.