KOSOR O 'SPORNOJ' KOALICIJI

'Karamarko je HSLS-u ponudio mjesto ministra gospodarstva!'

05.10.2014 u 15:40

Bionic
Reading

'U koaliciju s HDZ-om ušli smo kako bismo oformili novu vladu, jer Kukuriku koalicija nije ispunila svoj program i obećanja. Iz istog razloga sam prije četiri godine prekinuo koaliciju i s HDZ-om i Jadrankom Kosor', kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva'

Govoreći o nedavno sklopljenoj koaliciji, koja je već izazvala pomalo čuđenje javnosti, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kazao je da su u Europi koalicije liberala i pučana uobičajene. Godine 2011. HSLS je samostalno izašao na izbore i postigao četvrti najbolji rezultat (Nakon HDZ-a, SDP-a i Laburista). Onda su došli lokalni izbori na koje smo opet išli samostalno i ostvarili dobar rezultat, naš kandidat za gradonačelnika Zagreba Vladimir Ferdelji dobio je 18 posto glasova, mi smo za skupštinu dobili 12 posto, a ja sam predsjednik skupštine najvećeg grada u Hrvatskoj. Jedina koalicija u koju smo ušli od kada sam ja na čelu stranke je ona s Nacionalnim forumom na europskim izborima. Na europske izbore išli smo s nama bliskom strankom. S obzirom na to da Nacionalni forum ne nastavlja s političkom aktivnošću, došli smo do toga hoćemo li samostalno ili s HDZ-om', kazao je Kosor.

S HDZ-om, kaže, imaju sklopljen svojevrsni bilateralni ugovor i sada moraju zajedno dogovoriti gospodarski program.

'Ponuda uključuje izradu zajedničkog programa i zajedničke stručne vlade te najavu reformi u prvih 6 mjeseci nakon što se osvoji vlast. Ne smijemo ponoviti grešku i obećavati kao SDP, kod njih su bila velika očekivanja, a radi kukavičluka nisu ništa napravili', kaže Kosor.

Oko fotelja se s HDZ-om, poručuje, nisu dogovarali, no Kosor ne krije da je ponuda iz HDZ-a bilo.

'Nije točno da smo mi tražili Ministarstvo gospodarstva i to nije u potpisu sporazuma. Karamarko je ponudio da naš Josip Budimir bude ministar gospodarstva. Ako ćemo preuzeti Ministarstvo, onda ćemo provoditi svoj gospodarski program', kaže Kosor

Kosor smatra da mirovine ne treba dirati, pogotovo one koje su zarađene radom. 'Treba radnopravno ujednačiti zaposlene u javnom i privatnom sektoru. Da onaj tko radi u javnim službama i tvrtkama, može dobiti otkaz, ali i da onaj tko dobro radi, može biti nagrađen', kazao je.

Iako koalicijski partner HDZ nije za teritorijalni preustroj, Kosor kaže da HSLS to zastupa.

'Jasno ću reći, želimo smanjiti broj općina, županija, želimo izdvajanje HZZO-a iz državne riznice. HDZ to ne želi, ali ne moramo se u svemu slagati. Nemojte gledati samo one stvari oko kojih se ne slažemo, gledajte one oko kojih se slažemo', rekao je Kosor.

Odgovarajući na pitanje kako je surađivati s Milanom Bandićem u Zagrebu, kazao je da je to teško. 'Da nije HSLS-a, ispred svake kuće u Zagrebu naplaćivalo bi se parkirno mjesto. Spriječili smo prodaju Čistoće, imali veliki sukob oko Cibone, ima točaka oko kojih se nismo složili, ali surađujemo u interesu građana', kaže Kosor.

Kosor je pojasnio i kako je došao na mjesto posljednjeg predsjednika Saveza socijalističke omladine Grada Zagreba. Na to mjesto kandidirali su ga OTV i Radio 101, a protukandidat mu je tada, na prijedlog Partije, bio Dejan Jović, donedavni savjetnik predsjednika Josipovića, koji je ovih dana kamen spoticanja i aktualnog predsjednika i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

'Smatram da svaki čovjek ima pravo govoriti što misli, a može li biti savjetnik predsjednika, to nisam siguran. Ali smatram da može predavati na fakultetu. Mene zapravo čudi Josipović koji ga je angažirao. Jer njegovi su stavovi poznati, on je bio deklarirani Jugoslaven i '89.' kazao je Kosor.

Na nadolazećim predsjedničkim izborima, zbog koalicije s HDZ-om, HSLS će podržati Kolindu Grabar Kitarović koja, poručuje Kosor, ima' svjetski stil'. Međutim, iako podržava HDZ-ovu kandidatkinju, Kosor smatra da je i Josipović dobar kandidat.

Snimku cijelog razgovora možete pogledati OVDJE.