KONAČNA ODLUKA U PONEDJELJAK

Karamarko: Djeca bi me se sramila da potpišem sa SDP-om

20.12.2015 u 19:54

  • +4

Dolazak Zorana Milanovića i članova SDP-a u središnjicu Mosta

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bionic
Reading

Članovi Nacionalnog vijeća Mosta nakon sastanka potvrdili su da su HDZ-u ostavili vrata otvorena i dali im rok od 24 sata da se vrate u pregovore. HDZ će odlučiti nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljka u podne i sastanka s koalicijskim partnerima koji će biti nakon toga, a rok da Petrovu dostave svoj odgovor je u ponedjeljak u 16 sati

19:15 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u intervjuu emitiranom u Dnevniku HRT-a, snimljenom prije no što mu je Petrov ponudio povratak u pregovore, kazao, među ostalim, da ne bi išao s onima koji su nametali ćirilicu. 'Djeca bi me se sramila da potpišem sa SDP-om', rekao je Karamarko koji je u istom intervjuu govorio i o tome kako ga je Zoran Milanović iznenadio promjenom mišljenja na jučerašnjem sastanku s Mostom,o čemu više čitajte na ovom linku.

19:10
U Dnevniku HRT-a Damir Jelić iz HDZ-a rekao je da će nakon sutrašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a odlučiti o ponudi Mosta da se vrate u pregovore. 'HDZ ne pristaje na trgovinu foteljama. Sutra je sastanak Predsjedništva na kojem ćemo odlučiti', rekao je Jelić i dodao da je u ova dva, tri dana pregovora dolazilo do gotovo nemogućih situacija te se zapitao kako bi tek bilo u naredne četiri godine. 'Sutra ćemo na Predsjedništvu razgovarati o tzv. obratu', kazao je Jelić.'Naš stav je od početka poznat, a slušajući bilo nacije, vidimo od kojeg trenutka ovi razgovori više nisu plodonosni, napomenuo je dodavši kako HDZ nije za bilo kakve fotelje jer ovaj oblik tripartitnosti ne bi bio plodonosan'.

18.55
'Je li vam ja tako izgledam da mogu ići u salto mortale? Postoji granica iza koje se mi povlačimo. To su oni principi', poručio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko na RTL-u. Na pitanje je li ga Božo Petrov razočarao, odgovorio je potvrdno. 'Budući da je dobio izbore i imao želju da se nešto mijenja, osobito ova struktura na vlasti. Pričao je o novom moralu u politici i na tom valu su dobili izbore, ali je to počeo urušavati ovim dogovorima sa SDP-om. Mi koji dolazimo s gotovim programima, koji smo reformisti (pripremali smo te reforme i imali ih u ladicama), s nama nisu ušli u koaliciju. Imam pravo biti razočaran. Ono što mogu reći mazohistički - volio bih da uspiju. Naši građani nemaju pravo čekati na naše političarske dogovore i ove čudne trakavice, kojima smo svjedoci bili ovih mjesec i pol dana', kazao je Tomislav Karamarko u intervjuu koji je rađen prije no što je Božo Petrov pozvao HDZ da se vrati u pregovore.

16:40
Nakon sastanka s koalicijom Hrvatska raste pred novinare je izašao čelnik Mosta Božo Petrov. Na pitanje jesu li na razgovorima dogovorili tko će biti premijer, Petrov je kazao da o tome neće trenutno govoriti, ali je priznao da su se unutar Mosta usuglasili tko bi to trebao biti. Nije želio otkriti o kojoj se osobi radi. Ponovio je da su zbog jednakosti u pregovorima dali HDZ-u još 24 sata.

16:30
Sastanak Mosta i koalicije Hrvatska raste je završen, a Zoran Milanović nije htio ništa komentirati do ponedjeljka. Po završetku sastanka Most je priopćio da je pozvao Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca, do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dokument koji su već potpisale dvije strane, priopćeno je u nedjelju poslijepodne iz Mosta, koji objašnjava kako daje dodatno vrijeme HDZ-u kao što je dao i SDP-ovoj koaliciji nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju Hrvatskog sabora i vlade. Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

15:00
Na sastanak s Mostom u 15 sati došli su predstavnici koalicije Hrvatska raste predvođeni Zoranom Milanovićem. Bili su svi koalicijski partneri: Silvano Hrelja, Vesna Pusić, Nansi Tireli te SDP-ovi Igor Dragovan, Branko Grčić, Milanka Opačić, Siniša Hajdaš Dončić, HNS-ova Anka Mrak Taritaš. Nisu davali izjave i komentare na novi obrat u Mostu.

14:50
Nacionalno vijeće mosta jednoglasno je donijelo odluku da će Domoljubnoj koaliciji ostaviti otvorena vrata da se priključi pregovorima i formira tripartitnu vladu s Mostom i koalicijom Hrvatska raste. To je novinarima potvrdio član Nacionalnog vijeća Miro Bulj, a u slučaju da se Domoljubna koalicija odluči vratiti u pregovore, morat će dati svoj potpis na sporazum koji je jučer već uime SDP-a i partnera potpisao Zoran Milanović. Bulj kaže da im je u Mostu u interesu da se provedu reforme i da zajednički rade za bolju Hrvatsku. Time je potvrdio najavu koju je u 'Nedjeljom u dva' izrekla Ines Strenja Linić

‘Isto ono što smo dali SDP-u kada su istekli rokovi, tako smo sada dali i HDZ-u da nam se priključe i da nastave razgovarati. Nacionalno vijeće je zaključilo da je ovo puno poštenije i pravednije i da nam se ne bi reklo da prema ili jednoj ili drugoj strani imamo nepravičan odnos’, rekao je Bulj. Uvjeren je da je Most na ovaj način postupio ravnopravno. ‘Nama je cilj da zajednički napravimo reforme’. Na upit zašto onda sada pregovaraju s lijevom opcijom rekao je da to rade jer su oni potpisali sporazum. Novinari su ga upitali nije li Božo Petrov pogazio svoju riječ od sinoć kada je rekao da su vrata za HDZ zatvorena i ne ostavlja li to dojam nevjerodostojnosti Mosta, Bulj je rekao: ‘Nismo nevjerodostojni, pogotovo zbog čudnih okolnosti na jučerašnjem sastanku i izjava koje danas izlaze da su se oni dogovorili da ne sudjeluju u tome’, rekao je Bulj.

11:17 U središnjicu stigao je i Božo Petrov praćen glasnogovornikom Nikolom Grmojom i gradonačelnikom Omiša Ivanom Kovačićem, no na pitanja novinara nije htio odgovarati. Samo je kratko na pitanje hoće li biti premijer, rekao: 'Vidjet ćemo poslije.'

11:12
Novinarima se kratko obratila Ljubica Ambrušec rekavši da ako ima volje, koalicija s SDP-om može funkcionirati. Kazala je da bi osobno voljela da Božo Petrov bude premijer. Na pitanje što očekuje nakon jučerašnjeg sastanka i dogovora s SDP-om, kazala je: 'Idemo u neko, nadam se, konstruktivno rješenje i to nam je cilj. I dalje smo u pregovorima.' Na upit je li optimistična, kazala je da je cijeli život optimistična: 'Da nisam optimistična, moje općine više ne bi bilo', kazala je načelnica općine Gradec. Može li funkcionirati koalicija Mosta i SDP-a, pitali su je novinari, na što je odgovorila: 'Po ovakvoj situaciji od jučer, nadam se da hoće.'

Ivan Lovrinović kazao je da je nakon sinoćnjeg sastanka dobro spavao, samo je imao malo vremena. Upitan što danas na Nacionalnom vijeću dogovaraju, kazao je da će pričati o novonastaloj situaciji. 'Očekuju nas dalji razgovori pa moramo sada dogovoriti naprosto što dalje. Sada stvari idu preciznije i detaljnije.' Na upit vidi li Petrova na mjestu premijera, kazao je da ne znaju, no znat će tijekom dana.

'Mi smo njega uvijek podržavali. To je jedan čestiti čovjek, novo lice hrvatske politike, on kao figura sam po sebi bio bi znak promjena, kao što jest, jednostavno trebamo sačekati da on to kaže', rekao je Lovrinović dodavši da ne zna hoćemo li danas znati ime novog premijera.

Kakve promjene očekuje uz ovu koaliciju koja je do sada bila na vlasti?

'S kim god da smo, bez promjena mi nećemo nigdje, to je naš ključni uvjet i mi smo zato svi došli u politiku i osnovali Most. Nama riječ promjena neće biti nešto što je izlizano, mi smo zbog toga došli', rekao je dodavši da vjeruje u koaliciju s SDP-om.

Novinari su kratko zaustavili i Ines Strenju Linić i pitali je što očekuje nakon sinoćnjeg sastanka. 'Most ostaje principijelan do kraja', rekla je Strenja Linić.

11:10
Dok su novinari čekali pred središnjicom Mosta, kao i prije neki dan, iz jurećeg automobila nepoznata osoba izbacila je plakat s Franjom Tuđmanom.

11:00
Većina članova Nacionalnog vijeća Mosta nešto prije 11 sati došla je na sastanak u središnjicu u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu.

Na svom Facebooku Most je sinoć nakon pregovora objavio status u kojem se osvrće na sastanak s dvama koalicijama.

'Od HDZ-ove instalacije do SDP-ovih lutki na koncu. Nema kako nas nisu nazvali i za što nas nisu optužili. Politička priča Hrvatske se mijenja i to nam je jedino bitno. Dan po dan. Sa svakim udarom sve smo jači. Vrijeme je za promjene', objavio je Most na Facebooku malo iza ponoći.

Most je danas od 11 sati imao sastanak Nacionalnog vijeća, a kasnije i sastanak s koalicijom Hrvatska raste nastavlja pregovore o formiranju zajedničke vlade. Zoran Milanović više neće biti premijer, a predsjednici Mosta i SDP-a Božo Petrov i Milanović očekuju da će do utorka imati kandidata za mandatara, nestranačkog ili iz Mosta.

Petrov je u subotu navečer nakon sastanka rekao da se nije razgovaralo o mandataru, a Milanović je podsjetio da je Petrova i ranije predložio za mandatara jer ima 'određeni legitimitet', što je važno za mjesto premijera. Domoljubna koalicija predvođena predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom odbila je jučer potpisati od Mosta predloženi sporazum o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru i nakon samo desetak minuta Karamarko je napustio sastanak, poručivši da ne želi sudjelovati u 'podjeli plijena'.