LEKO NA MEDIA SERVISU

'Karamarka nema u Saboru, HDZ ništa ne predlaže...'

11.12.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Josip Leko u intervjuu Media servisu osvrnuo se na predstojeće promjene Ustava, prijetnje za rušenje Vlade, ali i očekivanja za iduću godinu

Na saborskom dnevnom redu naći će se promjene Ustava. Posljednji put mijenjan je 2010., a tada su ostale brojne nedorečenosti, poput procedure za provedbu referenduma. Predsjednik Sabora Josip Leko priznao je da su se one mogle ispraviti i ranije, no prioritet je bio ulazak u EU. Ovo su prve izmjene Ustava koje će se donijeti bez HDZ-a, a Leko objašnjava da im je bilo omogućeno i da su bili pozvani sudjelovati u kreiranju nacrta.

'Zašto su se odlučili to ne mogu komentirati niti želim razgovarati o političkim odlukama opozicije, odgovornost je uvijek i opozicije za procese koji se događaju u društvu', poručio je Leko.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko davao je ultimatum za smjene ministara, jučer su branitelji predvođeni HDZ-ovcem Josipom Đakićem prosvjedovali na Markovu trgu. Mogli su se čuti povici Za dom spremni, tvrdnje da trenutačna vlast nije htjela Hrvatsku te da mora otići jer je nesposobna. Leko se ipak ne boji scenarija splitske Rive. Misli da je ovdje riječ o alibiju HDZ-a za biračko tijelo. Dodaje da opozicija ne koristi ni alate koje ima na raspolaganju.

'Nismo vidjeli od opozicije da je predložila neke zakone o kojima bismo imali neku argumentiranu raspravu u Saboru kako bi se stvari mijenjale po njihovom sudu nabolje. Čak predsjednika, moram to reći, predsjednika najjače opozicijske stranke nema u Saboru. Vrlo rijetko', tvrdi Leko.

Građani trpe teret krize pet godina što je pogodno tlo za politički neodgovorne osobe, smatra Leko. No vjeruje u zrelost hrvatskog društva.

'Nismo ni golemu društvenu energiju koju smo koristili ili koju koristimo i sada nije u funkciji izlaska Hrvatske iz krize ili poboljšanja životnog standarda ili barem otvaranja perspektive građanima za buduće vrijeme', zaključio je Leko. Dodao je da je vladajuća koalicija u Saboru odgovorna i da zna što radi.