ZA DIE ZEIT

Karadžić: Žao mi je što nisam osvojio više teritorija u BiH

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2016 10:03
  • Objavljeno 14.09.2016 u 22:48
Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Izvor: Reuters / Autor: Petar Kujundzic/Files

Osuđeni ratni zločinac i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić njemačkim je medijima izjavio da mu je žao što je svoju vojsku spriječio u osvajanju još više teritorija u BiH

‘Shvatio sam da je bilo pogrešno to što sam svoju vojsku spriječio u pobjedi nad našim protivnicima. Uvijek iznova sam ju sputavao jer sam vjerovao inozemstvu i ostaloj propagandi. Tako sam ju spriječio da na bojnom polju postigne još više’, rekao je Karadžić u pisanom intervjuu za tjednik Die Zeit od četvrtka.

To je prvi intervjuu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) nakon što ga je Haški sud u ožujku osudio na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH.

Karadžić i dalje poriče umiješanost u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osporava broj od 8.000 žrtava, tvrdeći da su mnogi poginuli prije ulaska vojske RS-a u Srebrenicu.

U razgovoru za Die Zeit opisao je svakodnevicu u zatvoru i odnos prema drugim zatvorenicima. ’Društveno sam biće i okružujem se rado ostalim zatvorenicima, Srbima i bosanskim Hrvatima. Sve sami pošteni, visokoobrazovani i zanimljivi ljudi’, rekao je Karadžić, dodajući da s tim ljudima ‘koje zna otprije, u međuvremenu njeguje prijateljstvo’.

Dao je svoje objašnjenje toga zašto se tako dobro slaže s bosanskim Hrvatima. ‘Srbi i Hrvati su slijedili sličan cilj: oni su htjeli pretvoriti Bosnu u uniju tri grupe i zato smo se dobro razumjeli’, kaže Karadžić.

Kaže da slobodno vrijeme u zatvoru provodi pisanjem i pripremom žalbe na presudu te svirajući frulu i igrajući tenis i nogomet.

Karadžićev odvjetnik Sladojević je listu ispričao kako je neposredno uoči suđenja Karadžić s tadašnjim pritvorenikom Antom Gotovinom igrao tenis. Tom je prilikom Karadžić pao i razbio nos, što je kasnije prekriveno šminkom kako ne bi ispalo da se Karadžić potukao u zatvoru.

Bivši vođa bosanskih Srba je dodao kako se u zatvoru ‘puno smije’. ‘Humor često stoji na kraju rasprava i ovako i onako je najbolja metoda da zaboravite brige i agresije. I zato se uvijek smijemo', poručio je iz zatvora Radovan Karadžić.

Sladojević kaže da je njegov klijent do posljednjeg trenutka vjerovao u oslobađajuću presudu te je već spakirao svoje stvari.

Također je rekao da je Karadžić nakon izlaska iz zatvora htio ući u ‘posao s kanabisom’. ‘Od indijske konoplje se da svašta načiniti’, rekao je Karadžić, prenosi njegov odvjetnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!