BRODOLOM COSTA CONCORDIjE

Kapetanu kukavici potvrđeno 16 godina zatvora

12.05.2017 u 21:35

Bionic
Reading

Bivšeg kapetana kruzera Costa Concordije osudio je u petak najviši talijanski sud na 16 godina zatvora za njegovu ulogu u brodolomu tog broda 2012. u kojem je poginulo 32 ljudi kod otoka Giglio, rekao je sudski dužnosnik.

Francesco Schettino je proglašen krivim 2015. za ubojstvo iz nehaja jer je prouzročio brodolom i napustio svoje putnike. Presudom talijanskog kasacijskog suda u petak on je iscrpio sve mogućnosti za žalbu nakon što je sud odbacio njegovu tvrdnju da su drugi krivi za katastrofu broda.

Na slobodi do ove odluke Schettino (56) bi kako se očekuje trebao početi služiti kaznu u narednih nekoliko sati.

Schettino je bio zapovjednik broda na kojem je bilo više od 4200 putnika i posade kada se nasukao na stijene kod toskanskog otoka koje su proderale rupu u njegovu boku što je dovelo do njegova prevrtanja.

Schettino je u medijima dobio nadimak "kapetan kukavica" nakon što je obalna straža objavila njegove snimke u čamcu za spašavanje kako se opire vraćanju na nasukani brod.

Tužitelji su rekli kako je usmjerio brod preblizu otoku kako bi se pravio važan pred plesačicom, ali on je prebacio odgovornost na probleme u komunikaciji s kormilarom Indonežaninom.

Presuda uključuje 10 godina za ubojstvo iz nehaja, pet za izazivanje brodoloma i jednu godinu za napuštanje broda prije nego su putnici i posada bili na sigurnom i mjesec dana jer je lagao vlastima nakon svega.

Pet njegovih kolega je isto tako osuđeno na zatvorske kazne do tri godine na ranijim suđenjima.

Brod koji je isporučen tvrtki Costa Crociere 2006. stajao je 450 milijuna eura. Costa Concordia je nakon brodoloma u cijelosti otpisana i odvučena u rezalište u Đenovu, a troškovi vađenja i odvlačenja procijenjeni su na 1.5 milijardu eura.