NEĆE VIŠE PLOVITI

Costa Concordia ide na rezanje u brodogradilište

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 18.05.2012 21:48
  • Objavljeno 18.05.2012 u 21:12
COSTA CONCORDIA

COSTA CONCORDIA

Izvor: Reuters / Autor: Giampiero Sposito

Brod Costa Concordia, koji se naslonio na hrid otoka Giglia u Tirenskom moru u siječnju ove godine i kojom su prilikom poginule 32 osobe, bit će ispravljen, zatim otegljen u jedno talijansko brodogradilište i razrezan na komade, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika brodara Costa Crociere, talijanske civilne zaštite i tvrtke koja će izvoditi radove

Concordia, dakle, više neće zaploviti. Radovi na otklanjanju golemog kruzera započet će ubrzo i trajat će možda godinu dana. Stajat će gotovo 300 milijuna eura.

'Procedura kojom će se otkloniti brod od 44.600 tona ući će u povijest brodarske inženjerije', kazao je šef civilne zaštite Franco Gabrielli. Talijansko-američki konzorciji Titan-Micoperi pobijedio je na natječaju za otklanjanje broda s otoka Giglia. Radovi će se razvijati u četiri faze.

Prva je stabilizacija broda izgradnjom podmorske platforme kako ne bi kliznuo na dno. Bit će učvršćen čeličnim žicama, a na onoj strani broda koja je izvan mora postavit će se velika spremišta za vodu. U drugoj fazi dvije velike dizalice bit će učvršćene za podmorsku platformu te će se polako podizati brod kako bi se izravnao, a u postavljene spremnike na boku broda ubacivat će se voda. U trećoj fazi, kada brod bude uspravan, postavit će se i na drugom boku spremnici s vodom. Zatim će u četvrtoj fazi iz spremnika s obje strane broda biti ispražnjena voda.

Prethodno će brod biti očišćen i poduzet će se sve potrebne mjere kako bi se izbjeglo zagađivanje mora. Spremnici u kojima je bila voda bit će napunjeni zrakom kako bi se brod držao na površini. Kad bude u stanju plutati, brod će biti otegljen u jednu talijansku luku.


Hoće li biti obnovljen? 'Ne, bit će razrezan', odgovorio je Silvio Bartolotti, glavni direktor tvrtke Micoperi. Predsjednik američke tvrtke Titan, koja u ovom poslu čini konzorcij s talijanskom Micoperi, Richard Habib, kazao je kako je zadovoljan što će američka tvrtka koju predstavlja biti uključena u 'nevjerojatan posao spašavanja broda Concordia' te kako će posao obavljati tako da uvijek na prvom mjestu bude zaštita okoliša.

Kada brod bude otklonjen, nastavit će se raditi na otklanjanju podmorskog postolja i uspostavljanju stanja prije brodoloma. Traga se za još dva tijela poginulih putnika Concordije, a Gabrielli je kazao kako će možda potraga za njima biti uspješnija kada brod bude uspravljen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi