SKRIVIO HAVARIJU I POBJEGAO

Kapetanu Costa Concordije 16 godina zatvora

11.02.2015 u 21:55

Bionic
Reading

Talijanski sud priopćio je u srijedu navečer da je Francesca Schettina, bivšeg kapetana kruzera Costa Concordia u čijem su brodolomu prije tri godine poginule 32 osobe, osudio na šesnaestgodišnju zatvorsku kaznu. Bivši kapetan tog broda proglašen je krivim za ubojstvo i potonuće broda na sudu u Grossetu, u Toscani, gdje mu je suđenje počelo u srpnju 2013.

Schettino je u srijedu, u završnoj izjavi pred sudom u Grossetu u očekivanju presude zbog havarije broda, ustvrdio da je postao žrtveni jarac u nesreći u kojoj je u siječnju 2012. poginulo 32 ljudi.

U završnoj izjavi Schettino je rekao da je izložen medijskom linču, tijekom kojega je njegova uloga pogrešno prikazana i 'sva odgovornost za taj incident svaljena na mene, bez obzira na istinu'.

Istražitelji su žestoko kritizirali njegovo ponašanje u nesreći, optuživši ga da se brodom dugačkim 290 metara previše približio obali i pritom udario u otočić Giglio, pri čemu je probijen trup broda i kaotično organizirao evakuaciju.

Optužen je za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma, odgađanje evakuacije i gubljenje nadzora nad operacijom tijekom koje je napustio brod prije nego što je spašeno svih 4.200 putnika i članova posade.

Mediji su ga nazvali 'kapetan kukavica' jer je napustio brod prije nego što je evakuiran, a on se branio da je s obale pomagao u evakuaciji.

Državno odvjetništvo zatražilo je zatvorsku kaznu od 26 godina za Schettina koji je priznao da je kao kapetan bio odgovoran za brod, ali je odbacio odgovornost za poginule tijekom evakuacije.

On je jedini optuženi za nesreću, nakon što je vlasnik broda, Costa Cruises, tvrtka kći Carnival Corp., platio milijun eura kazne, a državno odvjetništvo prihvatilo nagodbu s petoricom odgovornih.

Schettinova ponuda za nagodbu odbačena je.

Boreći se s osjećajima, Schettino je odbacio tvrdnju državnog odvjetništva da nije pokazao odgovornost ili osjećaj za žrtve, rekavši kako se 'tuga ne treba pokazivati u cilju skupljanja poena'.

Havarija Costa Concordije jedna je od najvećih brodskih nesreća posljednjih godina.