BEČ SLIJEDI BERLIN

Kaos u Salzburgu: Stopirani vlakovi ka Njemačkoj!

14.09.2015 u 13:01

Bionic
Reading

Austrija je u ponedjeljak najavila da će rasporediti vojsku na svoju istočnu granicu nakon što je Njemačka u nedjelju vratila granične kontrole zbog velikog vala izbjeglica koji stižu iz Mađarske. Austrijski dužnosnici poručili su da im nije preostalo ništa drugo nakon takve odluke Njemačke, kojom je suspendiran 20-godišnji šengenski režim slobodnog kretanja širom Starog kontinenta. U međuvremenu, na željezničkom kolodvoru u Salzburgu veliki broj izbjeglica je zadržan i onemogućen da putuje u Njemačku

Lokalni dnevnik Salzburger Nachrichten javlja kako je na kolodvoru u tom gradu prenoćilo više od 1000 izbjeglica, a policija im je potom onemogućila putovanje ka Njemačkoj. Na kolodvoru je bilo i nemira, a izbjeglice su se nakon policijske intervencije povukle u napušteni vagon. Oko 13:30 željeznički promet prema Njemačkoj je potpuno obustavljen. List javlja kako je duž granice s Njemačkom raspoređeno 2200 vojnika.

'Ukoliko Njemačka provede odluku o graničnim kontrolama, Austrija mora uvesti pojačane granične kontrole', rekao je austrijski vicekancelar Reinhold Mitterlehner na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarom Wernerom Faymannom. 'Upravo to i radimo', dodao je Mitterlehner.

On i Faymann pojasnili su da će vojska biti raspoređena u 'ulozi podrške'.


'Naglasak podrške je na humanitarnoj pomoći... Ali također, što bih želio naglasiti, na podršci u kontroli granice tamo gdje je to nužno', kazao je Faymann.

Prije te objave migranti su prelazili granicu pješke iz Mađarske najbržim tempom dosad. Policija je izvijestila da ostaje bez smještajnih kapaciteta, a oni sad uključuju šatorske kampove u blizini granice, kao i parkirališta te željezničke stanice.

Šengenski sustav uspostavljen je 1995. te je s vremenom uklonio sve granične kontrole između 26 europskih država. Ipak, migranti bez ikakvih dokumenata ni prema tim pravilima ne mogu slobodno putovati, a državama je omogućeno da privremeno ponovno uvedu granične kontrole u izvanrednim situacijama.