VATIKAN ZABRANIO UCIP

Kaos u redovima katoličkih novinara

06.05.2011 u 07:24

Bionic
Reading

Međunarodna udruga katoličkog tiska (UCIP) utemeljena 1927. godine više se ne smije nazivati katoličkom, odlučilo je Papinsko vijeće za laike, nakon što je 'utvrdilo nepoštivanje statuta', a Bernhard Sassmann više nije predsjednik UCIP-a, javlja agencija Kathpress, a prenosi IKA

Vatikan je Međunarodnoj udruzi katoličkog tiska (UCIP), u skladu s crkvenim pravom, povukao dopuštenje za uporabu naziva katolički u svom imenu. Navedena katolička udruga više se ne smije služiti tim pridjevom u svom nazivu, stoji u dopisu Papinskog vijeća za laike koji je objavljen 3. svibnja. Isto je potvrdio i Bernhard Sassmann, koji je do vatikanske odluke bio predsjednik UCIP-a.

U dopisu Papinskog vijeća za laike stoji da je kroz dulje vrijeme bilo nepoštivanja Statuta UCIP-a, koji je Vatikan potvrdio. To se nije promijenilo niti nakon razgovora s vodstvom udruge u Rimu. Odlukom Vijeća ne želi se osporiti dobar rad članova UCIP-a, nego se katoličke novinare potiče da i dalje nastave širiti kršćanski navještaj u medijima.

Konkretno, UCIP se nije držao Statuta kod održavanja generalne skupštine, kod utvrđivanja dnevnog reda, kao i kod izbora odgovornih osoba, stoji u odluci Vijeća za laike, obrazloženoj na tri stranice. Tako npr. na prošloj generalnoj skupštini, održanoj 2010. godine u Burkini Faso, nisu bili prisutni ni predsjednik ni obojica potpredsjednika UCIP-a ni blagajnik. UCIP je tada izvijestio da je na skupu bilo 'više od 1000 sudionika sa svih kontinenata, od čega 455 novinara', no na skupštini je sudjelovalo samo 14 članova UCIP-a s pravom glasa, odnosno onih koji plaćaju članarinu u punome iznosu. Tako mali broj sudionika upućuje na 'nedostatak zanimanja članova za tako važan događaj'.

Nadalje, nije bilo dovoljno izmjenjivanja osoba u predsjedništvu udruge, kritizira Vijeće za laike. Također je nekoliko sudionika, po odluci glavnog tajnika, isključeno iz generalne skupštine. Inače, službu generalnog tajnika, jedinu plaćenu funkciju u Udruzi, obavlja ista osoba već 15 godina. Osim toga, u Udruzi nedostaje transparentnosti i komunikacije, za što Vijeće za laike u svom dopisu proziva glavnog tajnika Josepha Calstas-Chittilappillya.

U skladu s odlukom Vijeća za laike, predsjednik UCIP-a, Austrijanac Bernard Sassmann, zbog kaotičnoga stanja u Udruzi svojim je dopisom sve članove UCIP-a obavijestio da podnosi neopozivu ostavku. Ujedno je najavio da se traži 'novo ime pod kojim bi Udruga i njezin vrijedni rad mogli nastaviti dalje postojati'. Agenciji Kathpress Sassman je pojasnio da s drugim članovima radi na osnivanju Međunarodne udruge katolika u medijima (ICOM).