POKVARENI TELEFON

Kaos oko Arene Zagreb - tko je kriv?

04.01.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Priča oko zatvaranje Arene Zagreb puna je kontradiktornosti; nekoliko je zainteresiranih strana čija je međusobna komunikacija, baš kao i komunikacija s javnosti, poput pokvarenog telefona. Ingra je zatvorila vrata najveće dvorane u Hrvatskoj za posjetitelje, ali i za djelatnike dok Holding ne podmiri čak 47,7 milijuna kuna duga

Otkad je zabijena prva motika u atraktivno zemljište na Laništu gdje je rekordnom brzinom niknula monumentalna Arena, oko te dvorane diže se prašina. No bez obzira na probleme, njezino funkcioniranje nije bilo nikada upitno; do Nove godine, 1. siječnja Ingra, koja je vlasnik Arene dok Grad i država ne plate zadnju ratu, a dvorana ne prijeđe iz privatnog u javno vlasništvo, zatvorila je vrata Arene i stavila je u hladni pogon.

Upravo su troškovi održavanja najspornija stavka u ugovoru Grad - država - Ingra, iako čine manju stavku u cjelokupnom iznosu duga. Od 350 tisuća kuna koliko su troškovi održavanja iznosili za 2009. popeli su se u prošloj na 7,3 milijuna kuna plus PDV. Što je više posjetitelja, a dvorana starija, ti se troškovi penju.

I dok novac za prethodnu godinu nije uplaćen u Ingri se već bave izračunima za 2011. koji još nije gotov, ali se zna da će u prvom kvartalu ove godine tražiti dva i pol milijuna kuna za troškove hladnog pogona koje Grad i država moraju plaćati i da Arena ne bude niti jedan dan otvorena.

Svi Holdingovi dugovi

- 17,7 milijuna kuna depozita
- 17,5 milijuna kuna rate zakupnine za prvi kvartal 2011.
- 8,9 milijuna kuna operativnih troškova za 2010. godinu
- 2,5 milijuna kuna za operativne troškove za prvi kvartal 2011. godine
- 350 tisuća kuna za operativne troškove za 2009. godinu
- 1,4 milijuna kuna za Svjetsko rukometno prvenstvo
- ukupno 47,7 milijuna kuna

Jedan dan 140-180 tisuća kuna

Arena u 2010. nije grcala od koncerata i utakmica, no bila je popunjena, prema riječima direktora Arene Zagreb Tomislava Pervana oko 150 dana, tj. u njoj se održalo 55-60 događaja.

Nije loše, no nije ni približno dovoljno za to da Arena posluje u plusu. 'Trebali bi biti popunjeni cijele godine', rekao nam je Pervan.

Jedan koncert u Areni organizatore stoji između 140 i 180 tisuća kuna, no dvorana se iznajmljuje i dan prije i poslije koncerta zbog pripreme te rastavljana pozornice i ostale opreme; to organizatore stoji oko 15 do 20 tisuća kuna po danu. 'Nema tu isplativosti. Rata kredita i operativni troškovi godišnje iznose 60 milijuna kuna', rezignirano je rekao Pervan.

Upitne hokejaške utakmice, no ne i koncerti

'Otkazani su redovni treninzi sportskih klubova u maloj dvorani, a moglo bi biti problema s skorašnjim hokejaškim utakmicama, ali i sajmovima koji se trebaju održati u veljači', rekao je Pervan.

No iz Lupapromotiona, agencije za organizaciju koncerata, koja je upravo u većem dijelu zaslužna za iskorištenost Arene u prošloj godini, kažu nam kako nijedan od najavljenih koncerata nije pod upitnikom.

Vlada podmirila sve

'Sukladno zajedničkom sporazumu o financiranju RH i Grada, država je podmirila sve obveze za 2010. godinu', rekao nam je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić.


'Mi se ne bojimo ničega. Svima nam je u interesu da se koncerti održe i da je Arena puna', rekla nam je glasnogovornica Lupapromotiona Sanja Ajdinovski. Istaknula da je njima svejedno plaćaju li Ingri ili Areni. No doznajemo apsurdnu situaciju; iako je podružnica Holdinga Arena Zagreb upravlja istoimenom dvoranom te se brine za iznajmljivanje, iskorištavanje i sadržaj u dvorani, jedna je druga agencija za nedavno održani koncert novac dala izravno Ingri, a ne Areni Zagreb.

Spas u koncesiji?

Iako su propala već dva, odnosno tri natječaja za koncesiju nad Arenom
, Pervan unatoč situaciji ne smatra da bi dvoranu trebalo uzeti Holdingu i dati na upravljanje koncesionaru. Prvi natječaj poništen je zbog previsokog pologa za otkup dokumentacije, drugi je propao, jer su svi koji su se javili na natječaj tražili od Grada da im uplaćuje dodatna sredstva. Treći je put Arenu pokušao preuzeti hrvatski konzorcija sastavljen od nekoliko tvrtki na čijem je čelu trebao biti Tomo Ricov. No ni od toga nije ispalo ništa.

Bandić: Neka Holding plati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je nonšalantno izjavio kako 'Areni Zagreb ne prijeti ništa' te je pozvao Ingru da otvori Arenu. Zagrebačkom Holdingu je poručio da napravi 'svoj dio posla', iako je upravo on ugovorio posao s Ingrom, doduše u vrijeme kada je Holding imao u svojim rukama.

Skupština mu je omiljenu igračku uzela iz ruku stoga je Bandić spreman mirno gledati kako se valjaju u svojim dugovima. 'Kolege iz Zagrebačkog holdinga trebaju napraviti svoj dio posla i ja ih pozivam da se dozovu pameti, da ne rade medijski cirkus i da svatko radi svoj posao', poručio im je gradonačelnik. Kakav će dogovor pasti između Ingre i Holdinga, još nije poznato, no poznato je stanje blagajne Holdinga, stoga se skorijoj isplati dugova Ingra ne treba nadati.