UPOZORENJE

Kancerogene tvari u kupkama za bebe?

14.03.2009 u 16:46

Bionic
Reading

Više od polovice šampona za djecu, losiona za tijelo i drugih preparata za njegu djece sadrže tragove dviju kemikalija koje uzrokuju rak, izjavila je zdravstvena grupa Kampanja za sigurnu kozmetiku, koja je analizirala proizvode

Najveća imena proizvođača preparata za djecu poput Johnson & Johnson i Baby Magic također su se našla na popisu. Testovi na Johnsonovom šamponu za djecu te Magicovom losionu za tijelo bili su pozitivni na formaldehidi i 1,4-dioksan, piše Večernji.hr. Te kemikalije, koje su okarakterizirane kao vjerojatno kancerogene, nisu namjerno dodane u proizvode te nisu uvrštene među sastojke na deklaraciji tih proizvoda. Umjesto toga, čini se da su oni usputni sastojci nastali procesom proizvodnje.

Kampanja za sigurnu kozmetiku testirala je 48 dječjih proizvoda poput pjene za kupanje i šampona. Trideset i dva proizvoda sadržavala su dioksin, a 23 proizvoda sadržavala su formaldehid. Sedamnaest proizvoda bilo je pozitivno na obje kemikalije.

'Naša namjera nije dizati paniku među roditeljima, već informirati roditelje o tome da proizvodi za koje se tvrdi da su nježni i čisti su zapravo kontaminirani kancerogenim tvarima što je u potpunosti nepotrebno', izjavila je glasnogovornica Kampanje, Stacy Malkan. Pozvala je vladu da postroži regulaciju proizvoda za osobnu njegu poput šampona, losiona i kozmetike.
Tvrtke čiji su proizvodi testirani pobunile su se i tvrde da se drže vladinih standarda.