još jedan požar u zadarskoj županiji

Kanader sudjelovao u gašenju požara na Velebitu

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 09.08.2018 11:46
  • Objavljeno 09.08.2018 u 11:46
Canadair CL-415

Canadair CL-415

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Požar je izbio na području vrha Matijašica iznad mjesta Tribanj - Kruščica u Zadarskoj županiji u četvrtak u jutarnim satima

Jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sudjelovao je u gašenju požara, izjavila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Kapetan posade koja je sudjelovala u gašenju požara, bojnik Željko Žugaj kazao je kako su vrlo brzo došli na požarište i u kratkom vremenu djelovanja izbacili pet vodenih bombi čime je požar stavljen pod nadzor vatrogasaca na terenu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas, sudjelovale u gašenju 21 požara (deset u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj i tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji). Uz gašenje požara, provedena su i 23 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran deset puta.

  • +18
  • +15

Požar u Pristegu kod Zadra

Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 120 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko tri tisuće tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!