vatrena stihija

Kanada šalje vojsku u borbu protiv požara

21.08.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Kanada šalje vojsku da se uhvati u koštac s požarima koji se brzo šire u Britanskoj Kolumbiji, rekao je u nedjelju premijer Justin Trudeau, dok se zapadna pokrajina nosi s vatrom koja je dovela do naloga za evakuaciju više od 35.000 ljudi

Britanska Kolumbija proglasila je izvanredno stanje i uvela zabranu putovanja koja nisu nužna kako bi oslobodila smještaj za evakuirane osobe i vatrogasce, te pozvala operatere dronovima i druge koji snimaju fotografije požara da se drže podalje od spasilaca.

U nekim gradovima Britanske Kolumbije indeks kvalitete zraka (AQI), koji mjeri glavne zagađivače uključujući čestice nastale požarima, bio je iznad 350, što je "opasna" razina, pokazala je IQAir, platforma za informacije o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu.

U ponoć Salmon Arm bilježio je najgori indeks kvalitete zraka u zemlji, s očitanjem AQI od 470.

Među ostalim gradovima, Kelowna College i Sicamous imali su AQI od 423.

Šef vatrogasne službe West Kelowna Jason Brolund rekao je da vidi nadu nakon borbe s "epskim" požarima posljednja četiri dana.

Rekao je da su se uvjeti poboljšali, pomažući vatrogascima da obuzdaju požar koji je prijetio gradu od 150.000 stanovnika.

"Konačno se osjećamo kao da idemo naprijed, a ne nazad, i to je sjajan osjećaj", rekao je Brolund za Canadian Broadcasting Corp.

Trudeau je u tvitu rekao da će savezna vlada ponuditi potporu kanadske vojske kako bi pomogla u evakuacijama i drugim logističkim zadacima kao odgovor na zahtjev vlade Britanske Kolumbije.

Šumski požari nisu neuobičajeni u Kanadi, ali širenje požara naglašava ozbiljnost dosad najgore sezone šumskih požara, za koju neki stručnjaci okrivljuju klimatske promjene.

Drugi požari, pogoršani jakom sušom, zabilježeni su bliže granici SAD-a i na sjeverozapadnoj obali Tihog oceana u SAD-u.

Odmah preko granice u državi Washington, vatrogasci su se borili s dva velika požara koji su zajedno zahvatili više od 20.000 hektara šume i uništili više od 100 građevina.

Oko 140.000 četvornih kilometara zemlje, otprilike veličine države New York, spaljeno je u Kanadi, a izmaglica od dima proteže se sve do istočne obale SAD-a.

Vladini dužnosnici predviđaju da bi se sezona požara mogla protegnuti do jeseni zbog rasprostranjenih sušnih uvjeta.

Šumski požar u Halifaxu, Kanada Izvor: Profimedia / Autor: Calabrese Darren/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia