ZEMLJA-ZRAK

Kanada će za Ukrajinu kupiti američki sustav za protuzračnu obranu NASAMS

10.01.2023 u 23:32

Bionic
Reading

Kanada će kupiti američki sustav za protuzračnu obranu zemlja-zrak NASAMS za Ukrajinu, priopćio je ured kanadskog premijera Justina Trudeaua nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Ciudad de Mexicu u utorak

Trudeau i Biden razgovarali su o ratu u Ukrajini na sastanku sjevernoameričkih čelnika u Meksiku. 'To je prva kanadska donacija sustava za protuzračnu obranu Ukrajini', istaknula je kanadska ministrica obrane Anita Anand na Twitteru. Sustavi za protuzračnu obranu prioritetni su za Ukrajinu, rekao joj je ukrajinski kolega Oleksij Reznikov u telefonskom razgovoru ranije u utorak.

Sustav NASAMS je sustav kratkog do srednjeg dometa koji štiti od napada dronovima, projektilima i zrakoplovima, rekla je Anand. Donacija vrijedi oko 406 milijuna kanadskih dolara (302,6 milijuna američkih dolara) i nadovezuje se na 500 milijuna kanadskih dolara koliko je Kanada obećala Ukrajini u studenom, po priopćenju ministarstva obrane.

Kanada je od veljače izdvojila više od milijardu kanadskih dolara za vojnu pomoć Ukrajini. Trudeau i Biden razgovarali su i o 'zajedničkoj predanosti obrani Sjeverne Amerike uključujući kanadsku kupnju lovaca F-35', po priopćenju. Kanada je u ponedjeljak finalizirala ugovor o kupnji 88 lovaca F-35 od Lockheed Martina u vrijednosti od 19 milijardi kanadskih dolara.