SAD, MEKSIKO I KANADA

Sjevernoameričke države žele jačati industriju poluvodiča

10.01.2023 u 18:36

Bionic
Reading

Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada poduzet će korake za jačanje sjevernoameričke industrije poluvodiča, objavila je Bijela kuća u utorak, uoči sastanka čelnika triju zemalja koje pokušavaju riješiti spor oko energetske politike Meksika

U priopćenju uoči sastanka čelnika triju zemalja u prijestolnici Meksika, Bijela kuća je objavila da će SAD, Kanada i Meksiko u prvoj polovici ove godine organizirati forum o poluvodičima kako bi se povećale investicije u taj strateški važan sektor visoke tehnologije.

Kanada, SAD i Meksiko će koordinirati dobavne lance kako bi identificirali potrebe i prilike za investicije u proizvodnji tih čipova koji se koriste u brojnim industrijama, od telekomunikacija i proizvodnje automobila, do obrane. Meksiko se nada imati koristi od pokušaja Washingtona da smanji ovisnost o azijskim proizvođačima.

Prošle godine SAD je pozvao tu latinoameričku zemlju da se pridruži više milijardi dolara vrijednom projektu poticanja proizvodnje poluvodiča kako bi SAD u tom segmentu konkurirao Kini, piše Reuters.

Energetski spor

Industrijom poluvodiča dugo je dominirala Azija, a zastoji tijekom pandemije covida-19 stvorile su kaos u sjevernoameričkim dobavnim lancima. Nade Meksika da izvuče dobrobiti iz jačanja industrije poluvodiča potkopane su energetskim sporom s Washingtonom i Ottawom koji se žale da južni susjed stavlja njihove investitore u nepovoljni položaj.

Taj je spor središnja točka sastanka, a Kanada je ponedjeljak ponovno pokrenula to pitanje. SAD i Kanada službeno su podignuli tužbu protiv Meksika za nepoštivanje Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma. Washington i Ottawa smatraju da politika jačanja državne uloge u energetskom sektoru meksičkog predsjednika šteti stranim ulagačima i otežava razvoj čiste energije.

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau mogli bi privatno izraziti zabrinutost Andresu Manuelu Lopezu Obradoru u vezi s energetskim reformama, no u javnosti će vjerojatno naglasiti potencijal za bližu suradnju, ocjenjuje Reuters.

  • +12
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO / POOL

Na skupu kasnije u utorak po srednjoeueropskom vremenu očekuje se da će čelnici sjevernoameričkih država ostaviti po strani tinjajuće trgovinske napetosti i potražiti dublju gospodarsku integraciju na skupu koji se neformalno naziva 'Tri amigosa'.

Dok su napori za rješavanje problema migracije i krijumčarenja droge dominirali bilateralnim sastankom između Lopeza Obradora i Bidena u ponedjeljak, očekuje se da će se fokus okrenuti prema gospodarstvu kada im se pridruži i Trudeau.

Jačanje regionalnih gospodarskih veza 'omogućava Sjedinjenim Državama da budu proizvodna sila o kojoj je predsjednik Biden govorio, ali je također dobitna kombinacija za Meksiko i Kanadu', rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Nadalje, to 'smanjuje našu ovisnost o drugim zemljama i drugim dijelovima svijeta koji ne dijele nužno iste vrijednosti koje mi dijelimo s našim partnerima, ovdje u Sjevernoj Americi', dodao je.

Biden je oživio razgovore 'Tri amigosa' 2021., nastojeći ojačati suradnju nakon što je njegov prethodnik Donald Trump odgodio regionalni samit.