plan a, b i c

Kamo sa smećem u Splitu? Građani održali sastanak s Ivoševićem, on predlaže rješenje

09.03.2023 u 20:35

Bionic
Reading

Predsjednici sedam splitskih gradskih kotareva sastali su se u četvrtak predvečer s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i dogradonačelnikom Bojanom Ivoševićem kako bi razgovarali gdje smjestiti pretovarnu stanicu za otpad s preskontejnerima koju na svojem području ne žele stanovnici Spinuta

Na sastanku su bili predstavnici gradskih kotareva Spinuta, Grada, Lovreta, Varoši, Meja, Bačvica i Lučac Manuša, a svi su protiv preskontejnera na svojem području.

Nakon sastanka izjavu je novinarima dao zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, koji je rekao da za rješenje tog problema imaju plan A, B i C.

Istaknuo kako je Spinut plan B, a plan A je izmjena prometne regulacije u Trajektnoj luci, koja je stvorila problem i s odvozom smeća. 

Grad mjesecima, rekao je, radi na izradi novoga prometnog elaborata. U ponedjeljak bi trebao biti predstavljen gradonačelniku, nakon čega će Grad Hrvatskim cestama predložiti da se prometna regulacija u Trajektnoj luci vrati u staru dvosmjernu ulicu jer će tada kontejneri ostati gdje jesu, na Bačvicama.

Plan C je da se otpad i dalje prekrcava, kao sada, pokraj Đardina, ali, osim u jutarnjim, i u popodnevnim satima, rekao je Ivošević.

Predsjednik Gradskog kotara Spinuta Luka Kovač Levantin izjavio je kako prvi put čuju za plan A i C te da ne žele preskontejnere. "Spinut ima samo jedan plan, a to je bez preskontejnera", kratko je poručio.

Stanovnici Spinuta, jednog od zelenijih kvartova u Splitu u kojem je odlukom Gradskog vijeća  trebala biti postavljena pretovarna stanica za otpad s preskontejnerima, snažno se protive toj ideji. Ne žele pretovarnu stanicu blizu sportskih terena na kojima treniraju mnoga djeca,  privatnih kuća i nebodera. Organizirali su prikupljanje potpisa za peticiju te održali izvanrednu sjednicu Gradskog kotara na kojoj su izviždali dogradonačelnika Bojana Ivoševića.

Krajem veljače organizirali su i veliku prosvjednu šetnju u kojoj su građani jedan sat šetali preko pješačkog prijelaza na vrlo prometnome mjestu u Ulici sedam Kaštela, u čijoj bi blizini trebali biti postavljeni preskontejneri. 

Početkom ožujka gradonačelnik Ivica Puljak najavio je mogućnost da se odustane od zaključka Gradskog vijeća po kojem se tvrtki Čistoći stavlja na raspolaganje parcela od 1500 metara četvornih na Spinutu kako bi se ondje postavili preskontejneri u kojima će se odlagati smeće iz najuže gradske zone.