split

Konačno predstavljen: Pogledajte kako će hotel Marjan izgledati nakon rekonstrukcije teške više od sto milijuna eura

21.02.2023 u 13:54

Bionic
Reading

Tvrtka Maistra, koja posluje u sklopu rovinjske Adris grupe, službeno je predstavila projekt rekonstrukcije splitskog hotela Marjan, vrijedan više od stotinu milijuna eura. Do konca ove godine objekt na Zapadnoj obali gotovo će u potpunosti biti uklonjen, uključujući njegov toranj, a na tom mjestu do kraja 2025. godine bit će izgrađen hotel s pet zvjezdica i 285 soba

Ovom investicijom Adris širi svoje poslovanje i na Split nakon dosadašnjih ulaganja u hotele u Istri, Dubrovniku i Zagrebu. Predsjednik Uprave Maistre Tom Popović objavio je da će u idućem trogodišnjem razdoblju u turistički segment biti uloženo 500 milijuna eura, a uz Marjan i zagrebačku Panoramu, uskoro namjeravaju započeti s obnovom Westina, također u Zagrebu, te hotela Srebreno u Mlinima pokraj Dubrovnika.

'U proteklih petnaest godina investirali smo ukupno milijardu eura u turizam. Nakon Istre iskoračili smo na druga tržišta, a Split je jedna od naših najpotentnijih destinacija i vjerujem da ćemo rasti skupa s njom', rekao je Popović.

  • +2
Novi hotel Marjan Izvor: Licencirane fotografije/3LHD / Autor: NN

Hotel Marjan izgrađen je prije točno šezdeset godina, a u međuvremenu je doživio nekoliko dogradnji. Posljednja, neuspješna i nedovršena, dogodila se 2010. godine po projektu Jerka Rošina, kada je vlasnik hotela bio Željko Kerum. Adris je u proteklih sedam godina otkupljivao razna potraživanja u sklopu stečajnog postupka i potom ih pretvorio u svoje vlasništvo. Novi dizajn hotela povjeren je Studiju 3LHD, s kojim je ova tvrtka surađivala na dosadašnjim uspješnim projektima poput Lonea, Parka u Rovinju i drugih.

'Planiramo se što je moguće više vratiti na originalne urbanističke postavke iz šezdesetih godina, dakle naglasiti horizontalu i vertikalu koja proizlazi iz nje. Želimo ostvariti urbano povezivanje objekta s okolinom, otvoriti nove pješačke tokove, a i sam atrij hotela bit će otvoren za građane', rekao je Silvije Novak iz 3LHD-a.

Sve u postojećim gabaritima

Splitski GUP na ovoj lokaciji dozvoljava tek rekonstrukciju u postojećim gabaritima, pa će se to i dogoditi. Novi toranj Marjana bit će jednake visine kao i postojeći, no imat će jednu etažu manje, a i njegov vanjski izgled trebao bi podsjećati na originalni iz šezdesetih godina. Hotelske sobe, naime, imat će stijenke i tende te će se u praksi moći transformirati u balone.

  • +27
Hotel Marjan u Splitu uoči renoviranja Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Na nižim etažama planirani su kongresna dvorana sa 600 mjesta, više restorana, wellness od 1800 četvornih metara i slično. Krovna površina horizontalnog dijela imat će šetnicu, restoran i bazen duljine 70 metara.

'Radi se o zahtjevnom pothvatu u samom centru grada i molimo građane za strpljenje, bit će buke i prašine. No radove ćemo prekidati za vrijeme turističke sezone. Sa sudskim vještakom pozvali smo stotinu stanara okolnih zgrada i obavili očevid na njihovim nekretninama kako bismo bili sigurni u slučaju eventualnih oštećenja', rekao je Armando Vičić iz tvrtke Abilia, službenog nositelja ove investicije.

Uređenje kompletnog interijera novog hotela povjereno je glasovitom talijanskom dizajnerskom studiju Lissoni.

Do konca ove godine planirani su uklanjanje postojećih zgrada i uvođenje izvođača u posao, a dovršetak cijelog projekta do konca 2025. ili početka 2026. godine. Njegova okvirna vrijednost procijenjena je na 100 milijuna eura, no predsjednik Uprave Maistre Popović vjeruje da će biti i viša.

Postupci u tijeku

Predstavljanje projekta u jednom trenutku prekinuo je Ante Ledenko, predstavnik radnika i malih dioničara bivšeg Marjana, tvrdeći da se još uvijek vodi više postupaka i da su u stečajnom postupku i svemu što je njemu prethodilo oštećeni za oko četiri milijuna eura. 'Obeštetite radnike, a onda neka se Željko Kerum i Ante Vlahović dogovore između sebe', poručio je Ledenko te tvrdi da Adris još uvijek nije formalni vlasnik objekta i da ne postoje sve dozvole za gradnju.

Uzvraćeno mu je da kompanija potpuno poštuje zakonsku proceduru, a na pitanje tportala Vičić je otkrio da je koncem prosinca izdana građevinska dozvola, za koju se 'čeka još samo pečat pravomoćnosti'.