RASPRAVA NA SKUPŠTINI

Kamo s glomaznim otpadom? Niču divlja odlagališta

02.12.2014 u 14:56

Bionic
Reading

U Zagrebu je više od 300 divljih odlagališta otpada, a građani ne znaju kamo s glomaznim otpadom, upozorio je Davor Bernardić (SDP) na aktualnom satu, na što je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek potvrdila da postoji par stotina divljih odlagališta, no gradska uprava poduzela je niz mjera da se situacija poboljša

'U Zagrebu je više od 300 divljih odlagališta i praktički svaki dan se komunalnom redarstvu prijavi nova lokacija', rekao je Bernardić naglasivši da ga ne zanima 'prebacivanje loptice' između Ministarstva zaštite okoliša i Grada Zagreba već želi da se situacija riješi. Također je upozorio da treba riješiti problem primarne selekcije otpada i što prije postaviti 'zelene otoke'.

Švaljek je rekla da je provedena javna nabava za privremeno skladištenje otpada, pripremljen je novi natječaj za zbrinjavanje različitih vrsta otpada, među kojima i glomaznog, trenutno djeluje devet od 17 reciklažnih dvorišta koja će biti u svim gradskim četvrtima, a za četiri će se do kraja godine ishoditi dozvole.

U tijeku je ishođenje okolišne dozvole kako bi na Jakuševcu do kraja 2015. mogli odlagati sve vrste obrađenog otpada, kazala je Švaljek. Andrija Mikulić (HDZ) upozorio je Švaljek da je u Zagrebu čak 450 lokacija 'pod otpadom', te da ni nakon 40 dana od 'akcije Agram' (u kojoj je uhićen Bandić) ništa nije riješeno.

Osvrnuo se i na tvrdnju Sandre Švaljek da ostaju prioriteti u kapitalnim ulaganjima koje je postavio Milan Bandić. U Granešini nema sportske dvorane i djeca vježbaju vani, a kad je kiša - po školskim hodnicima. Zašto se odustaje od izgradnje te dvorane, upitao je.

Švaljek mu je odgovorila da je zasad osigurano milijun i pol kuna za izradu projektne dokumentacije za školu, no za kompletnu izgradnju potrebno je 25 milijuna kuna. Zbog toga je, kaže, u tijeku izrada popisa objekata koji bi se gradili po principu javno-privatnog partnerstva.


Mario Župan (HDZ) rekao je da se i premijer Zoran Milanović nedavno bavio malim komunalnim akcijama. 'Šaljete li možda na uvid premijeru izvršenje plana malih komunalnih akcija', upitao je referirajući se na premijerove primjedbe o ponovnom uređenju Krajiške ulice, gdje stanuje.

'Riječ je o održavanju ulice, o čemu odlučuje Vijeće gradskih četvrti, a gradska uprava tu nema ingerencija', kazala je Švaljek.

Zvane Brumnić (SDP) upitao je ide li nezavisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji u Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga kao predstavnik Gradske skupštine, HSLS-a ili struke, a Švaljek mu je odgovorila da je za njega jedini kriterij bio stručni, te da zahvaljujući svom iskustvu može pridonjeti radu Holdinga.

Rečeno je i da će Uprava Zagrebačkog holdinga nastaviti s mjerama restrukturiranja i izdvajanjem podružnica. Zoran Piličić (HDZ) zanimao se što Zagreb čini po pitanju stambenog zbrinjavanja branitelja i HRVI, a Švaljek mu je odgovorila da Grad skrbi za tu populaciju daleko više nego ostale jedinice lokalne samouprave.

Pročelnica Ureda za branitelje Vesna Helfrih rekla je da su ljetos razgovarali u Ministarstvu branitelja o tome kako bi branitelji mogli otkupljivati stanove pod istim uvjetima kao da ih stambeno zbrinjava ministarstvo, no interes branitelja za to je manji od očekivanog.