SUMMIT RUSIJA-EU NA VOLGI

Kakvim će krastavcima Putin ponuditi Barrosa?

09.06.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Vožnja najvećom europskom rijekom Volgom, ruske delicije i dvodnevni summit koji počinje danas u Nižnjem Novgorodu, to bi trebao biti recept za izglađivanje odnosa između Rusije i Europske unije

Domaćin je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji možda broji zadnje mjesece u Kremlju, a možda će se ipak kandidirati za još jedan mandat (jako mnogo toga ovisi o premijeru Vladimiru Putinu).

Odnosi uoči regularnog summita, kakvi se između ovih sila organizirajju dvaput godišnje, posebno su pogoršani baš proteklog tjedna ruskom zabranom uvoza povrća iz Europske unije. Vladimir Putin ne želi ukinuti zabranu dok Europska unija ne objasni pojavu smrtonosne bakterije E. coli, zbog koje je dosad umrlo 25 ljudi, a više od 2600 završilo u bolnici. Bruxelles prosvjeduje da ta odluka nije u skladu s principima WTO-a, a Putin im poručuje 'da će im na summit donijeti krastavce iz Španjolske Njemačke i Rusije, pa da vidimo koje će odabrati'.

Putina se optužuje da zabranu uvoza koristi kao instrument pritiska u nastojanjima Rusije da stupi u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO). No Moskva na takve optužbe može odgovoriti da upravo nad njenim interesima zapad politizira već 18 godina, otkako postsovjetska Rusija aplicira za WTO, ali ju ne pripuštaju zbog raznih, često dvostrukih standarda (u WTO su primljene već 153 zemlje svijeta, uključujući i Kinu).

Rusija je istovremeno nezadovoljna jer EU ignorira dogovor o ukidanju viznog režima. Građani Europske unije, primjerice, već sada mogu putovati u Rusiju bez vize, na rok kraći od mjesec dana. Takvo nešto još donedavno se moglo činiti kao daleka budućnost.