sezona 2023./2024.

Kakva nas zima čeka? Severe Weather objavio konačnu prognozu

27.11.2023 u 13:43

Bionic
Reading

Objavljena su i posljednja predviđanja vremena za predstojeću zimu, a svi modeli sada pokazuju ​​sličan obrazac. Predviđa se da će se iznad Kanade razviti sustav snažne anticiklone (tzv. blocking), stvarajući područje niskog tlaka od sjevernog Pacifika, preko Sjedinjenih Država, do sjevernog Atlantika. Odatle će se utjecaj proširiti i na Europu, javlja europski meteorološki servis Severe Weather

Za razliku od astronomske zime, koja ove godine počinje 22. prosinca u 4.27 sati, meteorološka zima počinje već 1. prosinca i trajat će do kraja veljače. U razdoblju tri najhladnija mjeseca na sjevernoj hemisferi mjere se službene zimske statistike, a prognoza za prve dane meteorološke zime najavljuje hladan zrak nad Europom. Na jugoistoku Kanade i istoku SAD-a snježne padaline očekuju se već ovog tjedna. Iznad sjevernih regija razvit će se veliko područje jakih anomalija tlaka, potiskujući hladan zrak sa sjevera i tjerajući ga prema SAD-u i Europi.

Očekuje se da će Europa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu kontinenta, uz izraženije niže temperature u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima. To znači da će glavni vremenski režim nad Europom vjerojatno biti zapadni, što znači toplije i vlažnije strujanje iz sjevernog Atlantika. Mogući scenariji snježnih padalina ograničeni su na više nadmorske visine i pojedinačne uplive hladnoće. U većem dijelu Europe očekuju se uobičajene do pojačane oborine, ali uz manje snježnih oborina, osim u višim predjelima.

U svakom slučaju, glavna priča ove zime je El Niño u Tihom oceanu. Prema Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), čiji se model često smatra najpouzdanijim - iako nijedna dugoročna/sezonska prognoza nikada nije stvarno pouzdana - zanimljive anomalije u predstojećoj zimskoj sezoni su zona niskog tlaka iznad SAD-a i sjeverozapadne Europe.

Aktualne površinske temperature više su od uobičajenih u cijeloj Europi. To ukazuje na snažno strujanje od zapada prema jugu, ali čak i u najtoplijim zimama postoje prekidi obrasca koji mogu uzrokovati povremeni dolazak hladnog zraka sa sjevera.

Prognoza ECMWF-a pokazuje iznadprosječne temperature u većem dijelu Kanade, a toplije od uobičajenog također se predviđa nad sjeverozapadnim i sjevernim SAD-om, no većina središnjeg i istočnog dijela SAD-a nalazi se u neutralnoj zoni, što znači da ondje ima veće šanse za valove hladnoće.

Istovremeno, za veći dio Europe prognoziraju se iznadprosječne oborine. To povećava potencijal snježnih padalina uglavnom u višim predjelima, jer ih pokreću vlažni zapadni i jugozapadni vjetrovi.

Severe Weather izradio je i posebnu prognozu snježnih padalina iz podataka ECMWF-a, a ona prikazuje ispodprosječne snježne padaline nad Europom, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja. To odražava dominantni zapadni obrazac koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. No to može imati veliku varijancu, jer manje padalina nije isto što i zima bez snijega, tako da snježna razdoblja nisu isključena.

Iznad Sjeverne Amerike, ECMWF prognozira više snježnih padalina nego inače u većem dijelu središnjih ravnica te na jugoistoku i u dijelovima istoka SAD-a. Ostale regije pokazuju manje snježnih oborina. U Kanadi se pojačane snježne padaline očekuju u središnjim i istočnim dijelovima zemlje, a manje snježnih oborina predviđa se na jugu i pacifičkom sjeverozapadu.

  • +6
Klis: Policija regulira otežani promet zbog snijega, bure i poledice Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Model UKMO Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva nudi sličnu prognozu obrasca zimskog tlaka, sa zonom visokog tlaka iznad Kanade i Grenlanda. Diljem SAD-a predviđa se zona niskog tlaka koja će se proširiti na sjeverni Atlantik. Prognoza padalina uglavnom je ista u oba modela. Europa ima više oborina u većem dijelu kontinenta, posebno u sjevernim i središnjim dijelovima.

Zanimljiva anomalija u ovoj prognozi je zona niskog tlaka iznad Europe. Prognoza je da će i dalje biti toplije od uobičajenog, ali uz više izgleda za uplive hladnoće u zapadnim i središnjim krajevima. Iznad Sjeverne Amerike, prognoza UKMO-a vrlo je slična onoj ECMWF-a: toplije od uobičajenog iznad Kanade i sjeverozapada SAD-a, uz neutralnu do hladnu zonu u središnjem i istočnom dijelu.

'El Niño južna oscilacija' (ENSO) i Europa

Učinci ENSO-a mnogo su manje izraženi u Europi nego u Sjevernoj Americi jer su uključeni i drugi čimbenici, poput tlaka nad sjevernim Atlantikom. Na temelju kombiniranih podataka iz prošlih zima obilježenih El Niñom, Severe Weather izradio je prognoze za temperaturu i oborine. Uočava se zanimljiv hladni signal nad sjevernom i zapadnom Europom, a oko središnjih dijelova kontinenta temperature su više od normale. Ujedno, ukazuje se na više oborina u sjeverozapadnoj Skandinaviji te dijelovima srednje i jugoistočne Europe. Zapadna Europa obično je suša tijekom zime obilježene El Niñom. Najveći potencijal za snježne oborine bit će iznad i oko alpskog područja i prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Europe. I, naravno, u sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'