PRIJATELJI ŽIVOTINJA UNEZVIJERENI

Kako žive Mavrovićeve svinje?

19.08.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Prijatelji životinja šokirani su uvjetima u kojima žive svinje na farmi tvrtke Eko-Mavrović d.o.o. kraj Požege. Svoje tvrdnje da se Mavrović prema svinjama odnosi u suprotnosti sa svim pravilima potkrepljuju fotografijama i snimkama svinja koje žive 'u derutnoj prljavoj zgradi u vlastitom izmetu i mokraći, bez pristupa hrani i vodi te suhog prostora sa steljom za odmor'

Prijatelji životinja zgroženi su fotografijama i snimkama s farme svinja tvrtke Eko-Mavrović d.o.o. u vlasništvu bivšeg boksača Željka Mavrovića.

Prijatelji životinja zgroženi su jer svinje žive u vlastitom izmetu

Udruga naglašava da tvrtka Eko-Mavrović ostvaruje profit i prodajom mesnih proizvoda dobivenih iz 'ekološkog' uzgoja crnih slavonskih svinja na farmi u okolici Požege, gdje svinje, prema njihovom sudu, žive u neprihvatljivim uvjetima:

'Na fotografijama i snimkama s farme svinja tvrtke Eko-Mavrović d.o.o. vidljivo je da svinje kod Mavrovića žive u derutnoj prljavoj zgradi u vlastitom izmetu i mokraći, bez pristupa hrani i vodi te suhog prostora sa steljom za odmor. Piju vodu u kojoj gacaju i obavljaju nuždu, leže u praznim koritima za hranu i na mokrom prljavom podu, a u prostoru u kojemu su smještene ne može se disati od zagušljivosti i smrada. Iz tog prostora svinje odlaze u klaonicu nekoliko metara dalje na istom imanju. Osim kršenja vlastitih principa prema kojima mu navodno novac i profit nisu jedina motivacija i životna vodilja, Mavrović krši i zakonske odredbe o uvjetima ekološkog uzgoja', tvrde Prijatelji životinja i predbacuju Mavroviću slogane koji, prema njihovom sudu, nemaju veze s istinom.

'Među tzv. zdravim proizvodima koje tvrtka nudi pod brendom Osobno iskustvo su slanina, čvarci, kulen, kobasice, svinjska mast i paštete. Kao svoju misiju Mavrović ističe svijet u kojem je proizvodnja hrane bazirana na ekološkim principima i standardima, pri čemu se vodi načelom poslujemo u skladu sa zakonima i pravilima ljubavi.'

Prijatelji životinja tvrde da većina životinjskih proizvoda koji su etiketirani kao ekološki, free range, organski i slično skriva patnju životinja.

Udruga ističe da je uzgoj svinja na ekološki način propisan Pravilnikom o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (NN 13/02, 10/07), a temelji se na držanju životinja u što prirodnijem okolišu. 'Takav način uzgoja zamišljen je kao alternativa konvencionalnom uzgoju kako bi se povećala dobrobit životinja. Pravilnikom propisani minimalni uvjeti za ekološki uzgoj uključuju: nekoliko funkcionalnih prostora u objektima za držanje svinja; čiste, suhe i dovoljno prostrane površine za mirovanje životinja; stelju od slame ili ostalih prikladnih prirodnih materijala; cjelodnevnu dostupnost hrane i svježe vode; ventilaciju i grijanje objekta; preventivnu zdravstvenu zaštitu utemeljenu na pravilnoj hranidbi i smještaju te općoj higijeni dezinfekcijom objekata i opreme itd.'

'Svinje i ostale životinje koje se uzgajaju radi ljudske prehrane razvijaju složene socijalne odnose i emotivnu povezanost. Životinje međusobno komuniciraju, a na loše uvjete držanja i postupanja reagiraju stresom i sklonošću razbolijevanju. Iako su po prirodi vrlo čiste, svinje su i u 'ekološkom' uzgoju prisiljene živjeti u prljavštini i vlastitom izmetu', naglašavaju Prijatelji životinja i tvrde da je ekološki uzgoj samo ljepši izraz za jednako izrabljivanje životinja kao i u konvencionalnom uzgoju.

Na ove optužbe pokušali smo dobiti odgovor i od samog uzgajivača Željka Mavrovića, no on do zaključenja teksta nije bio dostupan na telefon.

Kako žive Mavrovićeve svinje?