POLICAJCI, VATROGASCI

Kako to rade američki lažni ratni invalidi

08.01.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Sto šest osoba, od kojih 80 bivših njujorških policajaca i vatrogasaca optuženo je u utorak za prijevaru oko invalidnina nakon napada od 11. rujna koja je stajala stotine milijuna dolara, objavili su tužitelji na Manhattanu

Nakon napada, brojni optuženici su izjavili da su nesposobni za rad navodeći psihičke smetnje - depresiju i postraumatski stres, kako bi dobili invalidninu na koju nisu imali pravo. U njihovu zahtjevu za novčanom naknadom, optuženici su navodili da rijetko izlaze iz kuća, ne putuju te gotovo uopće nemaju društvenog kontakta, prema optužnici.

No, zapravo je puno njih bilo dobro. Jedan je upravljao svojim helikopterom, drugi je kockao u Las Vegasu, treći se vozio skuterom po vodi, a četvrti je podučavao borilačke vještine.

Neki dosjei otvoreni su puno ranije od napada 2001. Prve prijevare datiraju iz 1988.

Sve njih savjetovala je četvorka objašnjavajući im što točno treba reći liječnicima na pregledu. Njih su četvorica brižno odabrala dotične liječnike.

Prosječna invalidnina u SAD-u kreće se od 30 do 50 tisuća dolara godišnje koje se dodavalo na mirovinu optuženika.

Odvjetnik Raymond Lavallee (83), Thomas Hale (89), nekadašnji njujorški policajac Joseph Esposito (64) te konzultant specijaliziran za pitanja invalidnine John Minerva (61) zarađivali su od 20 do 50 tisuća dolara po prihvaćenom slučaju.

Neki optuženici imali su ograničene smetnje za koje su mogli dobiti pomoć ali ne i invalidnine, piše u optužnici.

Neki prevaranti ukupno su zaradili 500.000 dolara. U prosjeku je svaki optuženik primio 210.000 dolara.

U napadima od 11. rujna u New Yorku je poginulo gotovo 3000 osoba.