LJUBAV OD 45 MILIJUNA EURA

Kako su se voljeli Haider i Saif Gadafi

05.03.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Dok se libijski diktator Muamer Gadafi svim snagama trudi ostati na vlasti, austrijski mediji podsjećaju na bliske odnose njega i pokojnog Jörga Haidera. U svojem novom broju bečki tjednik Profil donosi opširnu priču o prijateljstvu Gadafijevog sina Saifa s Haiderom i njegovim privatnim tajnikom Geraldom Mischkom, uz sumnju da su u tom 'bermudskom trokutu' nestali i milijuni eura

Gerald Mischka nikad nije bio pretjerano poznat u javnosti. Ovaj 39-godišnjak je bio dugogodišnji intimus pokojnog ultradesničara Jörga Haidera, usput i odličan igrač tenisa, kao i trkač na maratonu.

Nekoć bliska Haiderova suradnica i bivša austrijska vicekancelarka Susanne Riess-Passer ga opisuje kao 'dobro odgojenog i pristojnog' te kao jednog od rijetkih koji se Haideru usuđivao proturiječiti. Od mnogih ljepuškastih mladića s kojima se Haider tijekom svojeg života okruživao, Mischka se definitivno izdvajao po svojim sposobnostima, no jednoga dana 2004. godine ga se odjednom više nije moglo vidjeti u Haiderovoj pratnji.

'Nakon toga ga nisam nikad više vidjela, a ni Haider ga nije uopće spominjao', prisjeća se za Profil Riess-Passer.

Tajni računi

Odgovor na pitanje o kraju vrlo bliskih odnosa između Geralda Mischke i Jörga Haidera možda se krije u milijunima eura koje je Moamer Gadafi uplatio na račun u jednoj švicarskoj banci. Konkretno, riječ je o iznosu od čak 45 milijuna, za koje se pretpostavlja da je Gadafi 'poklonio' Haideru, iz zahvalnosti što je ovaj bio još od devedesetih jedan od rijetkih europskih političara koji je redovito posjećivao Libiju i uvjeravao svjetsku javnost o ljepoti života pod šakom vođe revolucije.

Ipak, je li Gadafi doista isplatio Haideru toliki novac za nekoliko posjeta Libiji ili je možda bila riječ o samo još jednom tajnom računu diktatora, koji se ovih dana zamrzavaju u Europi i Americi?

Ono što se definitivno zna i o čemu su svjedočili ljudi iz Haiderove Slobodarske stranke (FPÖ) jest da je pred svake izbore u Austriji od Gadafija dolazila gotovina za financiranje predizborne kampanje, no riječ je o prosječnim iznosima od 200 tisuća dolara. Novcem je uvijek osobno raspolagao Haider, dok je stranka službeno bila poprilično siromašna, a kada ju je 2005. preuzeo Heinz-Christian Strache čak i u velikim dugovima.

Odgovore na pitanja o sudbini 45 milijuna sa švicarskog računa najvjerojatnije ima Gerald Mischka, koji je Haidera upoznao 1993., kao privlačni 22-godišnjak, te mu je uskoro postao privatni tajnik. U isto vrijeme je Mischka započeo studij ekonomije na privatnom bečkom fakultetu Imadec.

Gadafi, Haider, Kulterer...

Christian Joksch, funkcioner FPÖ-a i dekan Imadeca, upoznao je Saifa Gadafija i Haidera 1998., a nije dugo trebalo da austrijski ultradesničar izrazi želju da upozna i tatu Gadafija. U svibnju 2000. Haider je prvi put otputovao u Libiju, povevši sa sobom svojeg pobočnika Mischku, ali i dvojicu bankara - Wolfganga Kulterera iz Hypo banke i Hansa-Dietera Prentnera iz Raiffeisen banke. Prentner je važio za tajnog Haiderovog financijera, no kasnije je svojim neodgovornim špekulacijama doveo Raiffeisen banku u težak položaj te je otpušten iz uprave i optužen na sudu.

Uskoro su Gadafi i Haider postali politički prijatelji, kao uostalom i Haider i Sadam Husein, s obzirom na to da je i austrijski političar međunarodno važio za personu non gratu, baš kao i ovi diktatori, a sigurno su pomogli i Haiderovi antisemtiski ispadi, s kojima su se Gadafi i Sadam mogli lako identificirati.

Haider je tako mjesec dana kasnije ponovno bio u Libiji, a Gadafi je u intervjuima počeo napadati Europsku uniju zbog sankcija koje je nametnula Austriji nakon što je Haiderova ksenofobna stranka prvi puta ušla u vladu. 'Je li Haider bio aktivan za vrijeme Drugog svjetskog rata? Je li bio član nacističke partije? Čemu međunarodna osuda? Pa neće se valjda narodi Europe ravnati prema cionističkim raspoloženjima?' pitao se tada bijesno Gadafi, stajući u obranu svojeg friškog saveznika. Do kraja 2000. godine osnovano je i Društvo libijsko-austrijskog prijateljstva, na čijem je čelu bio, naravno, Jörg Haider.

Haiderovi ljepuškasti mladići

Gerald Mischka je Haidera pratio na svim putovanjima u Libiju te razvio i prijateljski odnos sa Saifom Gadafijem, a istovremeno se počeo predstavljati kao generalni direktor tvrtke City Angels - Bussines Incubator, koja je bila smještena u Lihtenštajnu.

U dnevniku Waltera Meischbergera, prijatelja bivšeg austrijskog ministra financija Karl-Heinz Grassera, koji je bio još jedan od ljepuškastih mladića koje je Haider katapultirao na političku scenu, policija je našla i sljedeći zapis: 'Mischka je Haidera prevario za čak 32 milijuna eura! A novac je navodno poticao s računa na kojem je bilo 45 milijuna, koje je tamo položio Gadafi.'

Ovu informaciju je Meischberger čuo od Franza Koloinija, još jednog mladića koji je postao Haiderov privatni tajnik nakon što je Gerald Mischka netragom nestao 2004. godine. U kuloarima se pričalo da je Mischka otišao u Švicarsku i postao savjetnik nekog arapskog šeika, kao i da živi na velikoj hacijedni u Paragvaju. U Slobodarskoj stranci se pak pričalo da je Haider dvaput slao ljude Mischki da ga nagovore na povratak, drugi put pred izbore 2008. godine, što im nije uspjelo.

Mischka i Saif

U dnevniku Waltera Meischbergera, koji se opet poziva na Haiderova intimusa Koloinija, o tome piše sljedeće: 'Haider je unajmio ljude da ga pronađu, no Gerry je poručio da mu prestane prijetiti jer ćemo onda razgovarati o tome odakle je novac došao. Spomenuo je još dvije Haiderove slabe točke i nakon toga je stvar bila gotova.' Pretpostavlja se da je jedna od njih bila tendencija austrijskog ultradesničara da se okružuje tek punoljetnim mladićima, unatoč tome što je za javnost bio u sretnom braku.

Iako je Gerald Mischka odavno pobjegao od javnosti, pa je i nekoliko godina izbivao iz Austrije, tamošnje Državno odvjetništvo otvorilo je prošle jeseni istragu protiv njega, sa sumnjom u pranje novca.

Mischka se navodno na dan Haiderova sprovoda vratio u Austriju, a u međuvremenu je dao i iskaz istražiteljima koji sada ispituju druge svjedoke. Za Profil nije htio govoriti, nego im je na nekoliko pitanja odgovorio preko e-maila, zaključivši da ne želi da ga se razvlači u javnosti. Bez obzira na njegove želje, priča o Haideru i Gadafiju, te sinu Saifu i mladom Haiderovom pobočniku Mischki vjerojatno neće samo tako nestati iz javnosti. Ipak je riječ o 45 milijuna eura!