akcija spašavanja

Tragedija u Tirolu: Lavina zatrpala veliku grupu ljudi, najmanje troje mrtvih

11.04.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Troje nizozemskih skijaša poginulo je u četvrtak u lavini u blizini Soeldena u austrijskim Alpama, objavila je austrijska policija. Žrtve su bile dio 17-člane skupine skijaša iz Nizozemske koja se penjala prema planinskom skloništu s četvero austrijskih vodiča, objavila je policija Tirola

"Nešto prije 11 sati, tijekom uspona prema skloništu Martin Buesch, istočno od vrha Talleit, dogodila se lavina oko 180 metara duga i 80 metara široka", po priopćenju.

Lavina je odnijela četvero članova skupine, od kojih je dvoje bilo mrtvo kada su ih spasioci pronašli.

Drugo dvoje je ozlijeđeno. Jedan od njih je prebačen u bolnicu helikopterom, a drugi je ostao na planini i kasnije je umro, po policiji.

Lokalni voditelj hitnih službi, Bernd Noggler, rekao je za BBC da su helikopteri, spasilački timovi, timovi pasa i alpska policija otišli na mjesto događaja. Upozorio je na vrlo veliku opasnost od novih lavina, pa spasioci postupaju s velikim oprezom.

Gradonačelnik obližnjeg grada Söldena, Ernst Schöpf, rekao je za Kurier da je grupa očito bila na putu prema kolibi Martin-Busch na visini od 2500 metara kada se lavina dogodila.

Rastuće temperature povećale su opasnost od lavina u Tirolu. Ranije ovog tjedna 19-godišnji njemački planinar poginuo je kada ga je zahvatila lavina u blizini jezera Achensee sjeveroistočno od Innsbrucka.