MUČENJEM DO LAŽNIH PRIZNANJA

Kako su se dobivali iskazi u srpskim logorima?

10.01.2011 u 14:42

Bionic
Reading

'U logoru umjesto deset odvjetnika stoji deset batinaša; svašta se potpisivalo i izmišljalo pod prisilom', rekao je Predrag Fred Matić, savjetnik Ive Josipovića koji je i sam, kao branitelj Vukovara prošao kroz srpske logore Stajićevo, Niš i Sremsku Mitrovicu

Uhićenog vukovarskog branitelja Tihomira Purdu poznaje, doduše, ne zna kako se ponašao u ratu, no pojasnio nam je kako su izgledala mučenja i 'ispitivanja' u tim logorima. Upravo je na temelju takvog ispitivanja Purda, koji je krajem 1991, kada je i završio u devetomjesečnom zarobljeništvu, imao nepunih 18 godina, uhićen u BiH.


'Kada su nas ispitivali, mi smo sve svalili na pokojnog suborca i dečka koji je otišao u proboj iz Vukovara i nije zarobljen. Zanimljivo je kako njih nema na popisu. Svašta se izmišljalo', rekao nam je Matić. Istaknuo je da se Vukovarci nisu osvećivali iako su za to imali najviše razloga.

Smatra da je objavljivanje raznih popisa, koji su u tom obliku poznati još od 1992. i 1993. godine, manipulacija, no priznaje da su hrvatske vlasti u Purdinu slučaju napravile propust. 'Tjeralicu za njim Interpol je raspisao je još 2007, trebalo je tada reagirati. Sada se stvara panika među braniteljima, a mjesta panici nema', istaknuo je Matić.

Pojasnio je da ne postoji hajka na vukovarske branitelje s obzirom na to da je na popisu srbijanskog tužiteljstva od 40 osoba tek dvoje ili troje Vukovaraca. 'Ako je išta časno bilo u Domovinskom ratu, to je bila obrana Vukovara', zaključio je predsjednikov savjetnik i za kraj se zapitao kako je ovaj slučaj iz medijskog prostora izgurao skupocjeni BMW Ive Sanadera i preplaćene dionice hrvatskih autocesta.

Mučenjem do iskaza

'Iskaze u logorima uzimali su visokopozicionirani oficiri KOS-a. Bilo je raznih mučenja, batinjanja, lažnih strijeljanja', rekao je Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991, koji je također prošao torturu srpskih logora.

Ogorčen Purdinim uhićenjem, rekao je da je kroz logore prošlo oko sedam tisuća ljudi i svaki od njih davao je iskaz. 'Kroz logore nas je prošlo više od sedam tisuća. Mogu uhititi bilo koga i slagati križaljku kako žele', rekao je Šangut.

Vjeruje da je uhićenje vukovarskog branitelja odgovor srpske strane na skoro podizanje optužnice protiv zapovjednika KOS-a Aleksandra Vasiljevića koji je organizirao logore. Zanimljivo je da je do sada za te zločine odgovaralo tek dvoje ljudi, i to stražari logora.

Za ovu cijelu kaotičnu situaciju u kojoj nije jasno koliko je popisa, tko je na njima i zašto, Šangut krivi hrvatske institucije koje su potpuno nespremne, za razliku od srbijanskih.

'Ovo je pravni spor u kojem će Srbija poduzeti sve da pokaže da je u Hrvatskoj vođen građanski rat te da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku. Hrvatska je potpuno nespremna, nemamo usuglašenu politiku i stav o Domovinskom ratu', istaknuo je Šangut te pozvao premijerku Kosor i predsjednika Ivu Josipovića da sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost.