ANALIZA NAPADA U SPLITU

Kako su dvojica sitnih kriminalaca uspjela izvan stroja baciti četiri interventna policajca?

02.05.2018 u 21:57

Bionic
Reading

Novo svjetlo na napad dvojice sitnih kriminalaca koji su htjeli orobiti kiosk na četvoricu policajaca baca činjenica da je riječ o interventnim policajcima, a ne o temeljnima. Kakvu obuku oni uopće prolaze, uče li i vježbaju li zahvate za svladavanje napadača s hladnim oružjem, kao u ovom splitskom slučaju? Kako je moguće to da njih četvoricu izvan stroja bace dvojica, od kojih jedan naoružan nožem? Na sva ova pitanja za tportal odgovaraju Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, te bivši načelnik Vojne policije, umirovljeni general pukovnik i stručnjak za sigurnost Mate Laušić

Nezaposleni mesar star 30 godina u utorak je u gluho doba noći s godinu dana mlađim prijateljem pokušao provaliti u kiosk Tiska u Teslinoj ulici u Splitu.

Ovaj dvojac je u naumu da se dokopa besplatnih cigareta omela interventna policija, tj. četiri pripadnika interventne policije koji su bili u blizini i reagirali su na dojavu.

Razbojnici su se dali u bijeg, mlađeg su brzo svladali, no tom je prilikom jedan policajac pao i slomio ruku.

No stariji je bio tvrđi orah. Na policajce je krenuo nožem, jednog je porezao po ruci, drugu dvojicu izudarao. Svladali su ga tek nakon što su ga ustrijelili u nogu poslije nekoliko ispaljenih hitaca u zrak.

Sva četvorica policajaca s razbojnikom završila su na medicinskoj obradi.

Postavlja se pitanje kako njih četvorica nisu uspjela razoružati 30-godišnjaka s obzirom na to da pripadnici interventne policije prolaze kroz restriktivniju obuku, na višoj razini, nego temeljni policajci, te imaju bolju opremu koju među ostalim čini palica zvana tonfa, koja upravo služi za ovakve situacije. Mate Laušić kaže nam kako obrana od napada hladnim oružjem često može biti kompliciranija i zahtjevnija od one u napadu vatrenim oružjem, pogotovo ako je u pitanju nož.

  • +30
Interventna policija Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Naglašava kako su interventni policajci daleko bolje obučeni od temeljnih, no kako to nije presudni faktor. 'Policajac mora raditi na sebi i onda ako mu normativi to i ne nalažu. Ono kroz što su oni prolazili na obuci je nedovoljno ako se stalno ne trenira. Dobar policajac neće ovisiti o tome što mu je propisano, već će sam raditi na sebi i na tjelesnoj pripremi koja dovodi do psihičke stabilnosti, a psihička stabilnost vodi do pravilne i brze procjene', ističe Laušić.

ŠTO JE TONFA?

Palica za obranu japanskih seljaka od samuraja

Interventna palica, tzv. tonfa, prema poznatim povijesnim podacima nastala je na japanskom području, najvjerojatnije na otoku Okinawa. Tamošnjim seljacima, kojima je bilo zabranjeno nošenje oružja, u 15. stoljeću služila je kao oružje za obranu od samuraja, a nastala je od drvene ručice koja je služila za okretanje mlinskog kamena. Kroz povijest se mijenjala da bi krajem 20. stoljeća dobila oblik kakav i danas poznajemo.

Pojašnjava kako su interventni policajci opremljeni specijalnim palicama, dužima i napravljenima od čvršćeg materijala od pendreka temeljnih policajaca, a koji su gumeni i dugi 40 centimetara. Riječ je o palicama koje policija kolokvijalno zove tonfama.

'To je neka vrsta istočnjačke palice koja je namijenjena tome da bi se neutralizirali napadači hladnim oružjem. Ona je efikasno sredstvo da bi se neutralizirao udarac, recimo po nadlaktici. Pitanje je kolika je bila razina uvježbanosti', pojašnjava Laušić.

Jagić: Policajci nisu supermeni, ne mogu svi biti kao Mirko Filipović

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, već je jučer nakon splitskog napada na policajce ponovio zahtjev da uporaba vatrenog oružja bude opravdana prema počiniteljima kaznenog djela za koje je predviđena kazna do najmanje pet godina zatvora, a ne do deset, kao što je sada.

Plastično rečeno, policajac smije pucati na napadača samo ako ovaj počini najteže kazneno djelo. Predlažu i da policajci budu opremljeni elektrošokerima i električnim taserima, tj. elektrošokerima na daljinu, bez fizičkog kontakta s metom. Navedene uređaje ima tek specijalna policija.

Što se tiče fizičke kondicije i obučenosti, Jagić kaže kako se samoobrana vježba tijekom školovanja, a kako bi to trebalo i kasnije ponavljati. No sve je manje instruktora, dodaje. 'Ako imaš auto i ne voziš ga često, onda to nije to', uspoređuje.

Temeljni policajci jednom godišnje prolaze kroz fizičku provjeru, a interventni češće. 'No ne možemo imati policajce koji su kao Mirko Filipović. S druge strane kriminalci su često u odličnoj fizičkoj spremi', dodaje.

Ističe i kako policajci nisu 'supermeni'. Pod naletom adrenalina i uz pomoć alkohola ili opijata - a ovo posljednje se, kako doznajemo, dogodilo u Splitu - napadači, dodaje Jagić, imaju nadljudsku snagu.

Sličan problem imali su 2014. dubrovački temeljni policajci koji su se pet minuta hrvali s alkoholiziranim Antunom Žeravicom prije nego su mu uspjeli na ruke staviti lisice. U međuvremenu su ga nastojali primiriti i suzavcem.

Jagić smatra kako bi upotreba elektrošokera riješila probleme u većini ovakvih slučajeva.