NEZAŠTIĆENI PLAVCI

Nakon teškog napada na policajce sindikat apelira: Dajte im elektrošokere

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 01.05.2018 15:21
  • Objavljeno 01.05.2018 u 15:21
Policajci

Policajci

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Sindikat policije Hrvatske istaknuo je u utorak da je sinoćnji napad na policijske službenike u Splitu još jednom potvrdio važnost izmjena zakonskih odredbi o uporabi vatrenog oružja i uvođenja elektrošokera i tasera kao osnovne policijske opreme

Sindikat u priopćenju osuđuje napad provalnika na policijske službenike u Splitu, pri čemu je jedan policajac teže, a trojica su lakše ozlijeđena, dok je napadač zadobio prostrijelnu ranu noge.

Takvi događaji još jednom ukazuju koliko je težak i opasan posao koji svakodnevno obavljaju policijski službenici u teškim okolnostima nedovoljnog broja djelatnika, loše opremljenosti, zakonske nezaštićenosti i niskih primanja, upozorava sindikat.

Zbog takvih slučajeva je sindikat u više navrata upozoravao na važnost izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kojim je granica za uporabu vatrenog oružja protiv osobe zatečene u izvršenju kaznenog djela (ili uhićenja) za koje se može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina povišena na deset godina.

Takva odredba je neodrživa u praksi jer je primjenjiva samo na nekoliko kaznenih djela i to teškog ubojstva (kada policijski službenik u trenutku mora procijeniti da li se radi o običnom ili teškom ubojstvu), genocida, terorizma, napada na zrakoplov, brod ili nepokretnu platformu i teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

  • +2

Policajci naoružanim automatskim oružjem kontrolirali vozila

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Policajac mora o uporabi oružja odlučiti u milisekundi

Dodatni je apsurd što je kod terorizma, napada na zrakoplov, brod ili nepokretnu platformu kazna od najmanje deset godina zapriječena samo u slučaju nastupa smrti jedne ili više osoba, a kod teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta kazna od najmanje deset godina zapriječena je samo u slučaju nastupa smrti djeteta, ističe sindikat.

Kod slučaja teškog ubojstva policijskim službenicima je situacija dodatno otežana jer u trenutku uporabe vatrenog oružja moraju znati je li osoba ubijena na okrutan ili podmukao način bila osobito ranjiva zbog dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje, bila bliska osoba ubojice koji ju je ranije zlostavljao, ubijena iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili drugih niskih pobuda, ubijena radi počinjenja ili prikrivanja drugog kaznenog djela ili ubijena službena osoba u vezi s njezinim obavljanjem službene dužnosti.

'Dok policijski službenik to mora prosuditi u milisekundi, sudska tijela o ocjeni radi li se o ubojstvu ili teškom ubojstvu često odlučuju godinama', kaže sindikat.

Stoga ponavlja zahtjev za izmjenom te odredbe Zakona o policijskim poslovima i ovlastima smanjenjem granice za zakonitu uporabu vatrenog oružja na kaznena djela za koja je zapriječena kazna od najmanje pet godina zatvora.

Alternativa je da se u zakonu jasno propišu kaznena djela kod kojih policijski službenik može uporabiti vatreno oružje ako na drugačiji način ne može uhititi ili spriječiti u bijegu osobu zatečenu u počinjenju kaznenog djela.

Osim toga, sindikat traži da se u najkraćem roku izmjeni zakon i tako da se omogući opremanje svih policijskih službenika s elektrošokerima i električnim taserima, jer bi možda u Splitu uporabom tasera bilo spriječeno ozljeđivanje četiriju policijska službenika i počinitelja napada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!