ministar predložio mjere

Fuchs poslao školama pismo zbog tragedije u Beogradu. Evo što trebaju napraviti

05.05.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Ministar Radovan Fuchs uputio je ravnateljima svih škola u Hrvatskoj pismo u kojem ih, uslijed tragičnog događaja koji se ovih dana dogodio u beogradskoj školi, poziva da ulože dodatan napor i obrate pozornost na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje. Evo kakve mjere predlaže ministar

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozvao je ravnatelje svih škola da u ponedjeljak 8. svibnja 2023. organiziraju aktivnosti s učenicima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u kojima treba istaknuti tri bitne poruke – da je tragedija u Beogradu izazvala različita emocionalna stanja o kojima treba otvoreno razgovarati, da su naše škole sigurna mjesta i da se svi u njima trebamo osjećati sigurno i prihvaćeno te da nikakav oblik nasilja u školi nije prihvaćen i da smo svi pozvani i odgovorni da se to doista i provede u djelo.

Fuchs poziva ravnatelje da osiguraju da u svakom razrednom odjelu razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome što su sve učenici saznali i na koje načine su zaprimili informacije, što ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osjećaje je to u njih potaknulo.

Pritom treba jasno osuditi taj događaj te osmisliti i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima, piše u priopćenju Ministarstva.

  • +13
Poruke, cvijeće i svijeće u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Treba potaknuti učenike da se obrate stručnom suradniku, razredniku ili ravnatelju u slučaju svih sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okružju. Ministarstvo potiče škole i na organizaciju edukacija o nenasilju za učenike i roditelje te da se pojačaju sportske, likovne i glazbene aktivnosti potiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi. Pritom je, kažu, važno poticati na sudjelovanje one učenike koji inače u takvim aktivnostima ne sudjeluju.

Svaka škola treba postaviti natpise na vidljivim mjestima i na ulazu u škole s porukama o zabrani svih oblika nasilja. Trebaju pojačati nadzor u svim školskim prostorijama, ostaviti uključeno svjetlo i otvorena vrata u zabačenim hodnicima, zabraniti konzumaciju energetskih pića.

Jako je bitno i da se učenicima omogući anonimna prijava svih oblika nasilja i u ovom kontekstu zabrinjavajućih aktivnosti u školi i izvan nje, primjerice na način da u kutiju određenu za to mogu anonimno ubaciti papirić s opažanjem/pritužbom.

Nastavnici se mole i da posebno obrate pozornost na povučenije učenike, one koji su isključeni iz skupine, razdražljive, neposlušne i agresivne učenike, na one učenike čije se ponašanje promijenilo te na one za koje sumnjaju da koriste sredstva ovisnosti. S njima ili njihovim roditeljima treba razgovarati o tome koliko su zadovoljni školskim uspjehom i drugim aspektima života, kako se osjećaju u svom razredu i u školi, imaju li problema sa školom, u obitelji, s prijateljima ili ih muči nešto drugo.