DESET ZAKLJUČAKA

Ovo su mjere koje Srbija uvodi u škole

04.05.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade Srbije u četvrtak usvojeno je i deset zaključaka vezanih uz napad u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, gdje 13-godišnji K.K. u srijedu nešto poslije 8 sati ubio osmero djece i zaštitara škole, te ranio šestero učenika i nastavnicu, od čega je dvoje i dalje u kritičnom stanju

Prvi zaključak predstavlja moratorij na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i slično) na dvije godine. U roku od tri mjeseca, Ministarstvo unutarnjih poslova izvršit će reviziju svih izdanih dozvola za držanje oružja. U roku od šest mjeseci MUP će izvršiti kontrolu osoba koja imaju dozvole za posjedovanje oružja, osobito ispunjenje zakonskih uvjeta za siguran smještaj i čuvanje oružja te odvojeno čuvanje municije. Srbijanski MUP će u istom roku, također, izvršiti uvid u to je li na adekvatan način spriječen pristup oružju i municiji maloljetnicima i drugim neovlaštenim osobama, navodi se u priopćenju, prenosi N1.

Predmet kontrole MUP-a u naredna tri mjeseca bit će i rad svih streljana. Nakon toga, u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa, u roku od mjesec dana, bit će priređeni propisi o uvjetima i načinu korištenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloljetnim osobama.

Ministarstvo pravosuđa će, u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Kaznenog zakona, pripremiti izmjene zakona kojima bi se propisala kaznenopravna odgovornost za osobe koje omoguće maloljetnim i drugim neovlaštenim osobama da dođu u posjed vatrenog oružja te koje maloljetne i druge neovlaštene osobe obučavaju kako rukovati vatrenim oružjem.

Ministarstvo pravosuđa će, u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Kaznenog zakona, razmotriti i mogućnost izmjena Kaznenog zakona kako bi se starosna granica za kaznenopravna odgovornost maloljetnih osoba snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i europskih standarda. Bitno je napomenuti da je Ministarstvo pravosuđa već poduzelo prve korake po ovom pitanju, tako što je uputilo dopis Europskoj komisiji.

  • +13
Poruke, cvijeće i svijeće u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo informiranja i telekomunikacija će u roku od mjesec dana razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružatelja medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitiranje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, prenosi N1.

U roku od mjesec dana, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo zdravlja pripremit će propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

  • +31
Paljenje svijeća ispred škole u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Vlada će u roku od deset dana formirati Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, osigurati organiziranje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija), koji bi hitno reagirali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konzultacijama sa sindikatima prosvjetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotrili mogućnost donošenja mjere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Također, vlada će u roku od deset dana, formirati Radnu grupu za sigurnost djece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mjere zabrane pristupa stranicama (DarkNet i slično), a koji sadrže savjete kako da se izvrši ubojstvo, nabavi droga ili vatreno oružje.