SVAKO DIJETE TREBA OBITELJ

Kako razvijati udomiteljstvo

14.04.2010 u 10:00

Bionic
Reading

UNICEF-ova akcija Svako dijete treba obitelj ove godine slavi svoj 5. rođendan, a nedavno je u sklopu njega predstavljena publikacija 'Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj – analiza stanja i prijedlog smjernica'

Po prvi puta u Hrvatskoj, na jednom mjestu pružen je sveobuhvatni pregled podataka o udomiteljstvu djece posljednjih godina te preporuke za razvijanje politika koje će podržati zamjensku obiteljsku skrb za djecu.

Autorica publikacije, prof.dr.sc Antonija Žižak, u publikaciji iznosi analizu mnoštva podataka - od službenih statistika do istraživanja u koja su bili uključeni udomitelji, stručnjaci u socijalnoj skrbi i djeca - koji daju vrlo detaljnu sliku o stanju udomiteljstva u Hrvatskoj. Na temelju ove analize pokrenut je niz rasprava stručnjaka iz kojih je, pak, nastalo 10 preporuka za razvoj udomiteljstva u Hrvatskoj.

Kako bi najbolji interes djeteta postao standard svih postupanja prema djeci, jedna od temeljnih smjernica je i veće povezivanje sustava koji provode javne politike za djecu i obitelji. Preporuča se i definirati svrhu i ciljeve udomiteljstva djece u Hrvatskoj, propisati vrste udomiteljstva i standardizirati procedure odlučivanja o smještaju, ali i raditi na promicanju pozitivne slike udomiteljstva djece u Hrvatskoj. Potrebno je i razviti načine informiranja, pripremanja i uključivanja djece u proces odlučivanja o smještaju izvan vlastite obitelji, razviti načine pripremanja i uključivanja bioloških roditelja u proces odlučivanja o smještaju djeteta izvan vlastite obitelji.

Trebalo bi i razviti modele stalno dostupne i obvezne edukacije i supervizije stručnjaka.
Publikacija je dostupna na upit na info@unicef.hr ili u elektronskom obliku na web stranici UNICEF-a, www.unicef.hr