BOŽIDAR KUTLEŠA

Kako radi Porezna? Ravnatelj objasnio zašto nekima provjere svaku kunu, a kod drugih ne uočavaju golem nesrazmjer imovine

08.10.2020 u 21:40

Bionic
Reading

Javnost svako malo dozna za novi milijun kuna kod okrivljenika skrivenog ili u automobili ili kod prijatelja. Nove nekretnine, vikendice, stanovi, kuće... A što cijelo to vrijeme radi Porezna uprava i radi li, otkrio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša

Svojedobno je i saborska oporba upozorila kako se ne radi dovoljno da se uđe u trag kriminalnom novcu jer svaki put nakon neke afere na površinu ispliva nesrazmjer imovine. Tako je bilo i u aferi Janaf. Što je Porezna uprava otkrila, kolike su kazne za one koji imaju više imovine nego što su mogli zaraditi od svoje plaće?

Porezna uprava, prema tvrdnjama ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše, ima sve porezne informacije za svakog građanina. "Da, imamo sve ono što su građani prijavili, sve automobile, nekretnine i slično. I uvidom u bazu podataka drugih institucija", rekao je Kutleša za Dnevnik Nove TV.

Porezna uprava utvrdila je nesrazmjer imovine kod Dragana Kovačevića od četiri milijuna kuna.

Kutleša nije želio komentirati taj nadzor, a na pitanje je li Porezna uprava mogla reagirati ranije, Kutleša je odgovorio:

"Ne možemo komentirati konkretne slučajeve, jedino možemo reći da smo sudjelovali od početka u svemu", kazao je.

Na upit ne može li se osoba poput Dragana Kovačevića ili njegova firma, provjeravati ranije, Kutleša je odgovorio:

"Možemo i firmu provjeravati potem poreznog nadzora. Jedna firma ima svoj životni vijek, stječe imovinu. Nekakvim slučajevima dolazi do posuđivanja, ali i banke moraju obavijestiti Ured za pranje novca, mi smo s tim Uredom povezani".

  • +11
Privođenje uhićenih u akciji Janaf na sud Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Na pitanje reagira li Porezna uprava, ako primjerice jedna tvrtka s malim prihodima kupuje nekretnine, odgovara: "Na taj podatak ne", kazao je i rekao da rade na tome da Porezna uprava ne funkcionira i ne radi "samo na jedan OIB".

Nesrazmjer imovine i kazna

Ukoliko se osobi utvrdi nesrazmjer imovine, ona mora platiti jednokratni porez od 54 posto. Na pitanje je li to nepravedno, odgovara: "To se utvrđuje u upravnom postupku, a u kaznenom postupku se primjerice oduzima imovina", rekao je.

Ogovorio je i koliko traje nadzor za jedan OIB, odnosno za jednu osobu: "Treba maksimalno mjesec dana da se utvrdi sve ono što ste prijavili. Ne možemo znati ako imate nešto sakriveno. Ako utvrđujemo poreznu obvezu, onda to dokazuje Porezna uprava".

  • +4
Dragan Kovačević na pretresu stana Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Od 2017. godine nadzor Porezne uprave utvrdio je 280 milijuna kuna nesrazmjerne imovine. Bilo je 100 milijuna kuna uplaćenog poreza i 143 slučaja gdje je utvrđen nesrazmjer imovine, otkrio je Kutleša.

Ne misli da bi Porezni USKOK trebao biti samostalno tijelo, već da je logično da bude unutar Porezne uprave. "Jedino drugo tijelo koje potencijalno može biti sjedište je USKOK", kazao je.

Skraćen je rok zastare na šest godina za nesrazmjer imovine, a Kutleša napominje da to ne priječi da se vodi kazneni postupak i za ono što je u zastari. "Trebamo razlikovati porezni postupak i kazneni postupak. Kazneni postupak ne poznaje zastarni rok. Ako se ne utvrdi nešto za šest godina, onda je zaista pravna nesigurnost da se utvrđuje nakon recimo deset godina", rekao je.