TPORTAL ISTRAŽUJE ZA VAS

Kako najjeftinije ljetovati?

23.06.2010 u 10:48

Bionic
Reading

Rado biste se nakon cjelogodišnjeg drnčenja za prosječnu hrvatsku plaću, odmorili? Djeca bi na more, a i vama bi dobro došlo ljenčarenje u hladu? Ako niste bili jako štedljivi (kupovali jednoslojni umjesto troslojnog WC papira) ili ako vam se ne smiluje netko od prijatelja i rodbine koji bi vas u svojoj vikendici trpjeli tjedan dana, od mora ove godine neće biti ništa

Krenimo od prosječne hrvatske obitelji: jedno ili dvoje djece te mama i tata s prosječnim hrvatskim plaćama, koje su nešto više od pet tisuća kuna. Gospodarska kriza nema milosti, ako mjesec uspijete zaključiti bez peteroznamenkastog minusa, uspijete otplatiti ratu kredita, nahraniti djecu, platiti školski izlet, dobro vam ide. Ali more, tako blizu, a tako daleko… Bez dodatnog zaduživanja, naša prosječna obitelj ljeto će provesti doma. Ako za boljih vremena nije kupljen apartman ili se izgradila čak kakva vikendica.

APARTMANI

Idete li na ljetovanje?

Apartmanski smještaj nudi niz pogodnosti: sami možete kuhati, što je velika prednost, jer udice nisu skupe, pa se za frišku ribu možete snaći i sami. Zdrava je, a i djeca vole pecati. Za takvu opciju naša prosječna hrvatska obitelj, ako na odmor želi ići u špici sezone mora izdvojiti između 60 i 75 eura po danu. Budući da se za manje od sedam dana ne isplati uopće pakirati kofere, vrećice, luftiće, u ovoj ćete varijanti potrošiti između tri i četiri tisuća kuna.

No ako ne patite od sindroma 'svi idu na more pa moramo i mi', i ako niste fan kolona na naplatnim kućicama i gmizanja po cestama, na odmor otiđite u pred ili postsezoni. Gužve nema, ručnik na plaži stavljate gdje vam je volja, a cijene apartmana - osjetno niže. Isti apartman koji od 31. srpnja do 21. kolovoza košta 73 eura po danu, od 11. rujna stoji duplo manje, samo 37 eura.

HOTELI

E, sad, ako se za vrijeme ljetnog odmora želite odmoriti i od kuhanja i gomile suđa, hotel je najbolja opcija. Budući da prosječna obitelj s prosječnom plaćom, najvjerojatnije neće odsjedati u natprosječno skupom hotelu s četiri ili pet zvjezdica, mi smo u obzir uzeli samo one s tri zvjezdice ili manje. U špici sezone, u srpnju i kolovozu, cijena polupansiona po osobi iznosi između tri i tri i pol tisuće kuna za tjedan dana.

No ne treba nasjesti na kategorizaciju; u hotelima s tri zvjezdice sedam dana po osobi usred ljeta može vas stajati i preko pet tisuća kuna. Riječ je o polupansionima, pa ćete ručati ili na plaži paštetu i rajčice ili si možete priuštiti lignje iz nekih dalekih mora za pedesetak kuna po porciji.

Djeca uglavnom svugdje imaju popust. Dijete do sedam godina u nekim hotelima ima stopostotni popust. U nekim hotelima taj se popust odnosi na djecu od pet, četiri ili dvije godine. Pedeset ili 70 posto od pune cijene plaća se za djecu do 14 godina, a određeni popust dobiva se do 18. godine.

Kao i kod apartmana, cijene u hotelima nakon sredine rujna drastično padaju. No u hotelima možete uštedjeti i na drukčiji način. Ako niste previše izbirljivi, birajte sobe koje ne gledaju na more ili bazen, već na cestu, park, šumu i slično. Bitno je pratiti akcije pojedinih hotela, na kojima možete znatno uštedjeti.



KAMPOVI

Iako najromantičniji smještaj, kampovi nisu ono što su nekad bili. Danas su opremljeni bolje od pojedinih hotela, a takve su i cijene. Apartmanski smještaj za našu prosječnu obitelj jeftiniji je od kampa. Za kampiranje se ne odlučuju oni plićeg džepa, već istinski zaljubljenici u takav, slobodniji, način odmora.

Poput hotela i apartmana, i kampovi imaju svoje zvjezdice. U kampu s četiri zvjezdice odrasla osoba plaća 55 kuna po danu, gratis je za djecu do sedam godina. Usto se plaća parcela 133 kune ili kamp mjesto 107 kuna po danu. Dodatno se plaća parking za automobil, struja, praonica rublja, hladnjak i slično.

Ovaj kamp usporedili smo s onim koji ima samo jednu zvjezdicu. Cijene su gotovo iste. U kampu niže kategorije (jedna zvjezdica) proći ćete od pet do 20 kuna jeftinije za pojedine stavke. U kampu se, kao i u apartmanu morate sami pobrinuti za obroke, a ako nemate opremu za kampiranje, koja nije jeftina, ljetovanje na otvorenom bit će jako skupo.

BENZIN, CESTARINA, MOSTARINA, TRAJEKTI…

Ako se naša četveročlana obitelj ipak odluči otisnuti na Jadran, mora misliti i na trošak putovanja. Ako se iz Zagreba vozite do Zadra, imate automobil koji troši osam, devet litara benzina na sto kilometara, put će vas u jednom smjeru stajati 215 kuna, a cestarina 105 kuna. Dizelaši će proći neznatno jeftinije. No ako idete magistralnim cestama, trošak za gorivo bit će otprilike isti, no uštedjet ćete na cestarinama.

Oni koji se odluče za odmor na otocima, moraju računati na trošak trajekta. Ako se naša obitelj odlučila odmor provesti u Starome Gradu na Hvaru, troškovi puta će im strmoglavo rasti. Najbrže će do Splita stići autocestom. Na gorivo će u tom slučaju potrošiti 308 kuna, a na cestarine 157. U Splitu se ukrcavaju na trajekt koji košta 216 kuna za automobil te 36 kuna po osobi. I sve to samo u jednom smjeru.


SLADOLEDI, RUČKOVI, PIVO…

Takozvana izvanpansionska ponuda izvući će vam možda najviše teško zarađene love iz novčanika. Mediji su već pisali o cijenama u restoranima koje, čim živa na termometru pređe 20 stupnjeva Celzijevih, strahovito rastu.

Najjeftinije ćete opet proći ako zaboravite mediteransku kuhinju i orijentirate se na lignje pizze ćevape i slično. Djeca vole sladoled, a kako ste na odmoru, ne bi bilo u redu da dnevno ne pojedu barem dva. Na plaži treba popiti i koji sok, kavu ili pivu; bez ceha od 50 kuna nećete proći.

Oni koji ne misle biti u hotelu, najbolje da namirnice kupuju na kontinentu. Čak su cijene u lancima supermarketa različite. Kupnja u istom dućanu u Zagrebu jeftinija je od iste takve na, recimo, Krku. Svježe voće i povrće također se preporučuje ponijeti od doma, jer su cijene na lokalnima tržnicama na moru 'prilagođene bogatim europskim gostima s punim džepovima eura'.

Čini se da ćemo se morati ugledati na Čehe kojima smo se nekada rugali kada su na Jadran dolazili u Škodama koje su 'pucale po šavovima' od pašteta, sireva, WC papira, sokova i, naravno, piva.