KVAKA IZLAZ

Kako je tunel Grič poskupio s 1,35 milijuna kuna na gotovo pet milijuna

03.03.2017 u 10:46

  • +5

Tunel Grič

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

Bionic
Reading

Umjesto 1,35 milijuna kuna za stavljanje tunela Grič u funkciju, Zagrepčani će platiti nešto manje od pet milijuna kuna. Razlog za to je otvaranje ulaza/izlaza iz Radićeve ulice koji su vlasnici nekretnina u dvorištu na broju 19 blokirali prošlog ljeta

Tunel Grič, nekad ratno sklonište, danas zagrebačka turistička atrakcija obnovljena i otvorena prošlog ljeta, od svog otvorenja imao je i jednu manu – kroz njega se nije moglo izaći ili ući iz Radićeve ulice. Tri preostala ulaza bila su u funkciji, ali u tristotinjak metra dugu 'cijev' iz Radićeve se nije moglo.

Prepreka su bili stanari iz dvorišta na broju 19 koji nisu željeli pješački promet u njemu, smatrajući da se na taj način remeti privatni posjed, pa su blokirali tunel paletama i starim prozorima. I tako dvije krajnje točke, Mesnička i Radićeva, nisu bile povezane.

Negdje pred Božić 2016. gradonačelnik Milan Bandić prošetao se sa suradnicima kroz tunel ušavši iz Radićeve i tada se moglo čuti da je postignut dogovor sa stanarima.

O kakvom se dogovoru radi, postalo je jasno dva mjeseca kasnije kad je materijal stigao na Skupštinu Grada.

Grad je za četvero vlasnika nekretnina u dvorištu Radićeve na broju 19 temeljem ugovora o osnivanju strane služnosti predvidio isplatiti 3,6 milijuna kuna.

'Riječ je o jednokratnoj naknadi koja će biti isplaćena u mjesečnim ratama', potvrdio nam je Marko Gracin, odvjetnik koji je zastupao stanare iz Radićeve 19.

Do iznosa, koji je dva i pol puta veći nego što je stajala obnova tunela vrijedna 1,35 milijuna kuna, došlo se temeljem elaborata o vrijednosti nekretnina koji je napravio sudski vještak Žarko Željko, a odobrilo gradsko povjerenstvo i usvojila Skupština Grada.

Iznos od 3,6 milijuna u konačnici neće biti podijeljen na četiri jednaka dijela, već će veći dio kolača dobiti oni s većim brojem nekretnina i većom kvadraturom.