NIJE BILO VREMENA

Kako je Obama prešutio ljudska prava u Saudijskoj Arabiji

31.03.2014 u 15:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u petak je bio u službenom posjetu Saudijskoj Arabiji gdje je dva sata razgovarao s tamošnjim kraljem Abdulahom, a da ni riječju nije spomenuo dramatična kršenja ljudskih prava u toj zemlji

Odluka predsjednika Obame da ne upozori na stanje ljudskih ili ženskih prava razočaralo je mnoge aktiviste za ljudska prava širom svijeta. Poštivanje ljudskih prava temelj je politike SAD-a, ali u nekim slučajevima očito prevladaju 'viši interesi'. SAD i Saudijsku Arabiju veže čvrsto prijateljstvo već 70 godina, od vremena Franklina Roosvelta. Iako SAD više nije ovisan o nafti iz Saudijske Arabije, visokim dužnosnicima SAD-a još uvijek je neugodno domaćine u Rijadu uznemiriti neugodnim pitanjima.

Prema pisanju New York Timesa, iz Bijele kuće stiglo je objašnjenje da je sastanak dvaju lidera bio zamišljen kao diskusija o regionalnoj stabilnosti s fokusom na proces pregovora o iranskom nuklearnom programu i građanskom ratu u Siriji. Navodno nije bilo vremena za razgovor o ljudskim pravima. Zanimljivo je kako američki dužnosnici uvijek nađu vremena za kritiku stanja ljudskih prava u Kini, Rusiji ili Iranu, ali Saudijsku Arabiju uvijek nekako zaobiđu. A ljudska prava u Saudijskoj Arabiji krše se na svakom koraku. 

U ovoj se monarhiji svaki glas neslaganja s vlašću sputava brutalnom represijom; učestala je tortura. Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu koja ne dopušta ženama da voze automobile, šijitska manjina se otvoreno ugnjetava, zatire se sloboda govora, radnici migranti rade u ropskim uvjetima, a još uvijek je praksa u kažnjavaju odsijecanje udova… Sporan je i antiteroristički zakon po kojem se svaki akt koji dovodi u pitanje sigurnost u zemlji može smatrati terorizmom.

U izvještaju Human Rights Watcha za 2013. navodio se da je Saudijska Arabija ključan saveznik Sjedinjenih Američkih Država i europskih zemalja. HRW navodi da SAD nikad javno ne kritizira kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji osim kroz godišnje izvještaje. Saudijska Arabija najveći je pak kupac američkog oružja, a u 2013. sklopljeni su ugovori u vrijednosti od 60 milijardi dolara. Prema njihovu izvještaju, Europska unija također nedovoljno kritizira stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.