ČUDA SE DOGAĐAJU

Kako je Katar dobio domaćinstvo za SP 2022?

04.12.2010 u 13:21

Bionic
Reading

Katar je mala, ali super bogata država koja je odavno shvatila da je ulaganje u sport, osobito u nogomet, najučinkovitija vrsta marketinga. Na veliko iznenađenje svijeta, za 12 godina će ugostiti najbolje nogometne reprezentacije Globusa

Katar bi najbolje bilo opisati kao mješavinu smjelosti, hrabrosti, drskosti i, naravno, neograničenih sredstava. Ukratko, Katar je ono naizgled nemoguće pretvorio u moguće – prva je arapska, muslimanska i bliskoistočna zemlja koja je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva. Je li bio dovoljan samo čvrst stav da je sve moguće ako u to vjeruješ ili je presudan bio novac i snažna volja?

Kada je objavljeno da Katar želi biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine, u početku se na njega gledalo kao na beznadan slučaj. Uostalom, Svjetsko prvenstvo će se održati u središtu Katara, gdje su ljeta iznimno sparna, a temperatura često prelazi 50 stupnjeva.

Nitko nije bio iznenađen kada je FIFA u tehničkom izvješću ocijenila Katar kao izbor 'visokog rizika'. Dakle, kako je tako mala zemlja - koja je svoju neovisnost izborila tek 1971. - uspjela pobijediti konkurenciju? Odgovor je da je Katar radio na tome više od jednog desetljeća i da ulaže milijarde dolara u sport kako bi zabio svoju zastavu u pijesak i zapisao svoje ime na karti.

Katar je, naime, prošao put od relativno skromne apsolutne monarhije do jedne od najbogatijih država u svijetu.

Premda je riječ o demokraciji u razvoju, u zemlji postoji opće biračko pravo i u njoj je središnjica Al Jazeera TV mreže. Ono što je transformiralo katarske ambicije preko noći je otkriće jednog od najvećih svjetskih plinskih polja u njenim vodama.

Duje Draganja - Katar mu je nudio milijune

Prije pet godina činilo se da je sve riješeno; Duje Draganja trebao je hrvatsku zastavu zamijeniti katarskom i to naplatiti ni manje ni više nego milijun dolara. Naš proslavljeni plivač već je obavijestio medije o odlasku u Aziju, napisao je novinarima e-mail u kojem je, među ostalim, ustvrdio: 'Katar mi je ponudio odlične uvjete o kojima jedan plivač može samo sanjati', a onda se sve zakompliciralo. Na kraju na njegov račun ipak nisu sjeli katarski petro dolari i Draganja je ostao Hrvat, no već sama ponuda dovoljno govori o ulaganjima Katara u sport.

Poput svojih susjeda, Dubaija i Abu Dhabija, koji čine dio Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katar je uložio milijarde u razvoj. Ali kao što su to učinili i Dubai i Abu Dhabi, i Katar je ubrzo shvatio da je ulaganje u sport, a osobito u nogomet, najučinkovitija vrsta marketinga izvan regije.

Ekskluzivni golf klub smješten je na zapadnome dijelu uvale, a taj međunarodni sport posljednjih je godina sve popularniji među stanovnicima Katara. Na golf igralištu do sada je organizirano nekoliko međunarodnih golf događaja i natjecanja uz prigodne programe. Katar je poznat i po teniskim turnirima, međutim, nogomet je istinska snaga Katara.

Vlada financira izgradnju stadiona, uključujući i multifunkcionalni Halifa stadion koji je nedavno bio domaćin međunarodne utakmice između Brazila i Argentine.

Istovremeno je katarski nogometni savez postao primamljiv nekima od najvećih imena u svijetu sporta. Tako će Marcel Desailly, bivši napadač Argentine Gabriel Batistuta i sadašnji trener Barcelone Pepe Guardiola svoje posljednje godine u sportskoj karijeri dočekati upravo u Kataru .

'To je zabavno, možete se osjećati sigurno u zemlji', objasnio je bivši nizozemski reprezentativac Ronald de Boer, čiji se brat Frank također preselio u Katar, a koji je bio jedan od ambasadora za katarsku ponudu 2022. godine.

Cilj je bio profesionalnost ovih stranih igrača prenijeti na domaće zvijezde da bi se nacionalna reprezentacija na kraju uspjela kvalificirati za finale Svjetskog kupa.

To je bila jedna od rijetkih stvari u kojoj je Katar je bio neuspješan. Naime, momčad se nije uspjela kvalificirati za Svjetsko nogometno prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj. Dakle, bio je potreban novi plan. Ako Katar nije mogao otići na Svjetsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo će doći u Katar.

Zanimljiva je činjenica da se Katar prijavio i za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2016. godine, međutim, Međunarodni olimpijski odbor ih je odbio, isključivo zbog previsokih ljetnih temperatura, pa su svoje ambicije preusmjerili na Svjetsko nogometno prvenstvo.

Zanimljivo je da je središnje mjesto u njihovoj ponudi imao revolucionarni sustav hlađenja koji bi koristio solarnu energiju za klima uređaj kojim bi se hladili stadioni. Radi se o tehnologiji koja ima potencijal transformirati živote desetaka milijuna koji žive u blizini ekvatora.

Ono čime je Katar nedvojbeno uvjerio FIFA-u da preuzme rizik jest obećanje da će nakon turnira demontirati modularne stadione i obnoviti ih u zemljama Trećeg svijeta koje si ne mogu priuštiti vlastite.

No ono što je još važnije jest da Katar kroz nogomet zapravo nudi šansu za mir na Bliskom istoku, što je FIFA pohvalila, budući da je zemlja blizu Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

'Samo pomislite što možemo zajedno postići u ime naših zajedničkih vrijednosti', izjavila je prva dama Katara Sheikha Mosu bint Nasser. 'Kada je pravo vrijeme da Svjetsko prvenstvo dođe na Bliski istok? Vrijeme je sada.'

No javnost sve gleda kroz povećalo. Kako Katar može osigurati stabilnost u regiji kad je i sam nestabilan? Trenutačno je izraelskim građanima zabranjen ulazak u zemlju. Hoće li njihovim navijačima i nogometašima biti dopušteno da sudjeluju? A što je s lošim uvjetima s kojima se suočavaju strani radnici iz Indije, Pakistana i Bangladeša koji će izgraditi katarsku viziju Svjetskog nogometnog prvenstva?

Katar ima 12 godina da dokaže da su svi koji sumnjaju u njih bili u krivu. Nitko se ne bi trebao kladiti protiv njih.