WILD WILD COUNTRY

Kako je jedna serija otkrila dramatičnu pozadinu popularnog pokreta

12.05.2018 u 16:58

Bionic
Reading

Od nedavne premijere dokumentarne serije 'Wild Wild Country' o dramatičnim događajima iz ašrama indijskog gurua Bhagwana Shreea Rajneesha Netflixov hit je preko noći postao fenomen pop kulture, pogled u svijet new agea, podsjećanje na vrijeme postvijetnamske rezignacije, rađanja kultova, izoliranih komuna i dijaboličnih karizmatika

'Bili smo normalna, povezana obitelj više srednje klase, ali odlaskom u ašram ona je nestala', sjeća se kaotičnog djetinjstva 46-godišnji britanski glumac Noa Rupam Maxwell. U potrazi za višom svijesti i slobodnom ljubavi Noini dobrostojeći, ali boemski roditelji skrasili su se s njim i mlađim bratom krajem sedamdesetih u 'duhovnoj pustinji' kontroverznog gurua Bhagwana Shreea Rajneesha poznatog kao Osho, prvo u Indiji, kasnije u Oregonu.

'Kao djeca stalno smo slušali krikove orgazmičkog seksa. Ljudi su se noću parili poput babuna i gibona, dok smo mi, raspušteni, ostavljeni sebi samima na brigu, divljali uokolo bez ikakvog nadzora. Kada se majka poslije šest godina takvog života odlučila sa mnom i bratom na povratak u Britaniju, imao sam deset godina, a nisam znao ni čitati ni zbrojiti dva plus dva. Naš učitelj u oregonskom ašramu, engleski hipi Sharma s gitarom, uglavnom nas je učio o prednosti hašiša i stalno smo pjevali onu pjesmu Beatlesa ‘We all live in the orange submarine'', sjeća se Noa.

Utopijski grad usred pustinje

Priču o neobičnom djetinjstvu Noe Maxwella britanski je Guardian objavio nakon nedavne premijere Netflixove dokuserije 'Wild Wild Country' braće Maclaina i Chapmana Waya. Serija govori o prebacivanju ašrama u SAD, u kojem je guru Rajneesh u oregonskoj pustari sa svojih 2000 sljedbenika skupljenih sa svih strana gradio utopijski grad, ali sve se brzo pretvorilo u neviđen nacionalni skandal. Od premijernog prikazivanja sredinom ožujka serija je preko noći postala svojevrsni fenomen pop kulture, jedinstven pogled u svijet new agea sedamdesetih i osamdesetih prošlog stoljeća, podsjećanje na vrijeme postvijetnamske rezignacije i nezadovoljstva, rađanja kojekakvih kultova, šume od blizu 300 novih crkvi, izoliranih komuna i dijaboličnih čudaka poput Jima Jonesa, koji je u prašumi Gvajane odveo u dobrovoljnu smrt više od 900 sljedbenika. U Americi nije nedostajalo karizmatika, ali Rajneeshovo šareno društvo izazvalo je gadan kaos koji je Guardianov novinar Sam Wollaston pokušao približiti čitateljima kroz sudbinu malog Noe Maxwella.

>>>TV KRITIKA Zrinke Pavlić: 'Wild Wild Country' - apsolutno najluđa priča koju možete pogledati na Netflixu

Autori govore o dokumentarcu 'Wild Wild Country' Autor: YouTube

Nakon pisma jednog prijatelja, u kojemu je ovaj iznio da je u Rajneeshovu ašramu u Pooni, istočno od Mumbaija, našao odgovore na sva životna pitanja, Maxwellovi su prodali farmu u Herefordshireu i stigli u Poonu, odjenuli narančaste halje, objesili o vrat sliku Rajneesha i dobili nova imena - Noa je tako postao Swami Deva Rupam.

Mamac za bogataše

U ašramu punom Europljana i Amerikanaca Maxwellovi su slušali svakodnevne propovijedi kontroverznog vođe pokreta novih religija, mješavinu istočnjačkog misticizma, zapadne filozofije i slobodne ljubavi, zbog čega su ga zvali 'seks guru', a on je obećavao utopiju te kritizirao socijalizam, Mahatmu Gandhija i ortodoksnu vjeru hindusa. Socijalizam je po njemu rađao bijedu, propovijedajući siromaštvo Gandhi je bio reakcionarni mazohist, Indiji su trebali kapitalizam i kontrola rađanja, homoseksualci su zlo jer prenose AIDS, a religija umijeće uživanja u životu, ne rituali, odricanje i pokora. Iako je bio kontroverzan, kasnije i prostački profan, guru je privlačio bogate trgovce i biznismene, pa mu nije nedostajalo ni sponzora ni sljedbenika, tzv. sannyasina.

Kasnije, zbog zatrovanih odnosa s indijskim vlastima zbog neplaćanja poreza i krijumčarenja, glasina o dvojbenim 'terapijama', uključujući fizičko nasilje, i priča o stranim sljedbenicima koji su boravak u ašramu plaćali teškim radom, prostitucijom i prodajom droge, Rajneesh se s međunarodnim stadom 1981. preselio u Oregon.

Foršpan za dokumentarni serijal 'Wild Wild Country' Autor: Netflix

Dolaskom u SAD Rajneesh se posvetio troipolgodišnjoj meditaciji, skupljanju satova optočenih dijamantima i kolekciji Rolls Roycea, a logistiku oko kupnje zemljišta zvanog 'Veliki blatnjavi ranč' u okrugu Wasco i izgradnju ašrama nazvanog Rajneeshpuram prepustio je poduzetnoj i bogatoj Indijki Ma Anand Sheeli.

Tajnica i apsolutna gospodarica

Formalno Rajneeshova tajnica, Sheela je bila apsolutna gospodarica ašrama, bog-i-batina, jedina posrednica između gurua i sannyasina. Jedini kontakt sa sljedbenicima, sjeća se Noa, Rajneesh bi upriličio tako da bi se oni poredali duž prašnjave ceste kojom bi se on polako kotrljao u jednom od svoja 93 Rolls Roycea. Smješten u asketsku kolibu od bambusa, Noa je s ostalom djecom bio odvojen od roditelja. Majka je s ostalim ženama živjela u bungalovima na jednoj strani ašrama, otac na drugoj i nisu se viđali s djecom.

Domaći konzervativni farmeri dočekali su ih kao 'divlje vanzemaljce', a ovi su pak odmah zaratili s lokalnom vlasti jer je Sheela podizala grad za nekoliko tisuća stanovnika, iako je oregonski zakon oštro propisivao koliko radnika smije živjeti na nekom ranču u odnosu na njegovu veličinu.

Instrumetalizacija beskućnika

Sheela i njezin tim zato su odlučili prekrojiti zakon po svojoj mjeri i preuzeti lokalnu vlast u okrugu Wasco u svoje ruke, služeći se prilično radikalnim mjerama. U Netflixovoj seriji autori podastiru šokantne dokaze o tome kako su pokušavali ubiti američkog javnog tužitelja u Oregonu Charlesa Turnera, kako su podmetnuli požar u zgradi lokalne vlade, nezakonito prisluškivali prijatelje i neprijatelje, imigracijski status članova ašrama rješavali sklapanjem stotina fiktivnih brakova s američkim građanima, salmonelom otrovali 751 stanovnika grada Dallasa zbog osvete i da ne mogu izaći na lokalne izbore, a 16 godina prije napada Al Kaide na njujorški World Trade Center planirali se zrakoplovom oboružanim bombom zabiti u zgradu županijskog suda u Dallasu. Noa Maxwell se pak dobro sjeća vojske beskućnika s pravom glasa dovučenih u ašram da glasaju u zamjenu za hranu i pivo pomiješano sa sredstvom protiv psihoza Haldolom, a nakon izbora izbačenih na ulice oregonskih gradića.

Buđenje iz trogodišnje meditacije

Iako je bio dijete, Noa kaže da je primjećivao sve veću napetost među sljedbenicima, borbu za moć uskog vodstva, gomilanje oružja, masovnu paranoju zbog AIDS-a i strah od smaka svijeta. Kada je stvar potpuno izmakla kontroli, Rajneesh se probudio iz trogodišnje meditacije i izmakao odgovornosti proglasivši Sheelu i njezine pomoćnike 'apsolutnim kriminalcima' koji su sve svinjarije radili bez njegovog znanja, u njegovo ime. Zbog pokušaja nekoliko ubojstava, prevara i obilatog kršenja američkih zakona žena je osuđena na 24 godine zatvora i 470.000 dolara kazne, ali je puštena nakon 23 mjeseca i zbog tromosti sudova završila u Švicarskoj kao vlasnica dvaju staračkih domova za psihički poremećene osobe. Guruovi Rolls Roycei rasprodani su na dražbi, sannyasini su deportirani iz SAD-a, a pri bijegu na Bermude guru je uhićen s 58.000 dolara gotovine, 35 satova i nakitom u vrijednosti od milijun dolara. Gostoprimstvo mu je odbilo više od desetak država te se vratio u Indiju i promijenio ime u Osho. Umro je 1990., ali u Pooni je i danas aktivan Međunarodni meditacijski centar Osho.

A Noa? Nakon povratka u Britaniju baka ga je poslala u privatnu školu da nadoknadi propušteno i na nekoliko terapija da prebrodi djetinjstvo u kojemu - kaže Noa - 'nezavisnost i apsolutna sloboda mogu biti privlačni, ali ako u životu nemate nikakvih granica, svijet vas prilično straši'. Neko se vrijeme bavio glumom pod imenom Rupam Maxwell, a trenutno vodi savjetodavnu agenciju za pružanje pomoći klijentima u pronalaženju osobnog stila u komunikaciji. U braku je s irskom katolkinjom, otac troje djece i kao smisao života ističe njegovanje obiteljskih spona. Ono što mu je u ašramu bilo uskraćeno u najranjivijoj dobi sada želi dokazati vlastitim životom.