FÜHRER IZ NAŠEG SOKAKA

Kako je Glavaš postao faktor i u ovoj predizbornoj kampanji

06.11.2015 u 06:59

Bionic
Reading

'Ne daj, Slavonijo, da ti zatru ime!' odzvanja pjesma s predizbornih skupova HDSSB-a po Slavoniji, a počasni predsjednik Branimir Glavaš, ujedno i broj 1 na stranačkoj listi neuvijeno poziva glasače da zaokruže baš njega, a ostale kandidate sa svoje liste da preferencijalni glas prepuste njemu 'radi demonstracije stranačkog jedinstva'. Gotovo i ne krije da je sve to njegova osobna parada, osobni obračun i dokazivanje, pokušaj rješavanja optužnice za ratne zločine političkim putem, ponovnim ulaskom u Sabor, a sada je dobio i dodatni vjetar u leđa: dvije najjače koalicije dohvatile su se u raspravi tko bi bio spreman ići u koaliciju s njime i njegovom gardom u crnom. Čovjek koji u svojim nastupima oponaša gard Adolfa Hitlera dogurao je do pregovaranja s lijevom koalicijom o mjestu ministra poljoprivrede!

'Ni Milanović, ni Karamarko! HDSSB će biti mandatar buduće hrvatske vlade, jer o nama će ovisiti tko će je sastaviti', grmi iz dana u dan s govornica diljem Slavonije i Baranje Branimir Glavaš, osnivač, počasni predsjednik i 'vlasnik' HDSSB-a, nositelj liste u IV. izbornoj jedinici, jedinoj u kojoj prema recentnim anketama može dobiti zastupnički mandat.

Glavaš uporno najavljuje bolji izborni rezultat nego prije četiri godine kada su osvojili šest mandata, čime bi postali jezičac na vagi dvaju koalicijskih blokova. No mogao bi i ostati bez dovoljno streljiva da vođe tih blokova natjera da plešu u ritmu kojim im on puca oko nogu.

U odnosu na ankete iz listopada, koje su Glavaševoj stranci u dvije slavonske izborne jedinice predviđale četiri zastupnička mjesta, najnovije joj daju - dva. Bude li tako, HDSSB bi bio najveći gubitnik ovogodišnjih izbora. To, međutim, ne priječi njihovoga gazdu da proziva i vrijeđa konkurente, pa tako tvrdi da 'nijedna lista u IV. izbornoj jedinici nije ni do koljena listi HDSSB-a.'

'Nasuprot nesposobnoj vladi Zorana Milanovića stoji skupina avanturista predvođena Tomislavom Karamarkom, koji je 1993. izdao dr. Franju Tuđmana, kasnije je izdao Manolića i Mesića, vjerno služio Sanaderu pa i njemu okrenuo leđa, dok je Jadranki Kosor zabio nož u leđa. Milanović mudro kaže da im nećemo trebati, a Karamarko kako neće u koaliciju s crnokošuljašima. To kaže čovjek čija se stranka donedavno pozivala na Kevine jame', optužuje Glavaš dvojicu potencijalnih partnera u sastavljanju vlade, očekujući da će ga usprkos svemu poslije izbora moliti za potporu u Saboru.

HDSSB traži i preferencijalne glasove za Glavaša

No ako laže koza, ne laže rog. Taj isti 'samouvjereni' Branimir Glavaš – premda prvi na stranačkoj listi – od ostalih 13  kandidata traži da u susretima s biračima agitiraju za njega kako bi upravo njemu dali i svoj preferencijalni glas. To pravda potrebom za - javnom demonstracijom stranačkog jedinstva! Čemu dvostruko osiguranje osvajanja vlastitog zastupničkog mandata ako je toliko siguran u izborni uspjeh? Koliko je zapravo samopouzdanje čovjeka koji na sva zvona prijeti kako će on odlučivati u kojem će smjeru ići Hrvatska u idućem mandatnom razdoblju?

Glavašu očito nije dovoljno što je prvi na listi, čime mu je praktički zajamčen još jedan ulazak u Sabor, nego za to traži i preferencijalne glasove! Poruka koju time želi poslati javnosti, poglavito političkim i pravosudnim centrima moći, jest da je javnost i dalje na njegovoj strani te ne podržava presudu za ratne zločine (koja je već deset mjeseci, nakon usvajanja njegove ustavne tužbe, na preispitivanju na Vrhovnom sudu) pa se, dakle, protiv njega vodio politički proces.

Tako je Glavaš iskoristio i parlamentarne izbore, a po tko zna koji put i vlastitu političku stranku (je li je i osnovao s tim ciljem?) da izvrši dodatni pritisak na Vrhovni sud i politički vrh u državi kako bi bili blagonakloniji pri razmatranju osnovanosti prvostupanjske presude kojom je zbog odgovornosti za počinjene ratne zločine u Osijeku kažnjen s deset godina zatvora.

Kaznu mu je Vrhovni sud potom smanjio na osam godina, od čega je dvije trećine i odslužio, pa je sada spreman na sve kako bi u ponovnom odlučivanju iskamčio možda i oslobađajuću presudu. Skinuo bi tako sa sebe teret ratnog zločinca što opterećuje i živote njegova sina i unuka. Taj pritisak raste svakim osvojenim zastupničkim mandatom, posebice ako ih prikupi dovoljno da može utjecati za izbor mandatara za sastavljanje hrvatske vlade i zbog toga mu više nije važno tko će to biti i s koje strane političkog spektra dolazi.

Tim nevjerojatnim presedanom na hrvatskoj političkoj pozornici, da se kandidati na izbornoj listi odriču prava na preferencijalni glas u ime svog političkog vođe, Glavaš im ne uskraćuje samo pravo na kapitalizaciju osobne popularnosti među biračima, a članovima i simpatizerima stranke pravo na konzumaciju demokratskog iskoraka da makar među kandidatima koje im je ponudio izaberu onoga koji im najviše odgovara. Tim potezom on nedvojbeno potvrđuje kako HDSSB postoji isključivo radi zaštite njegovih osobnih interesa. U tom kontekstu izborne parole kojima mami glasove birača poput: 'Za svoj dom', 'U koaliciji s narodom', 'Za našu Slavoniju i Baranju', obična su obmana i zavodljiva ali jeftina prevara birača.

Karamarku izmiče domoljublje pod nogama

Premda ideološki puno bliži Domoljubnoj nego koaliciji Hrvatska raste, Glavaš je dosadašnjom brutalnošću optužbi prema Tomislavu Karamarku porušio sve mostove moguće suradnje. Osim što mu godinama javno predbacuje montiranje optužnice za ratne zločine, danas ga proziva i za progon generala Gotovine postavljajući retoričko pitanje: 'Zar Tomislav Karamarko misli da su građani Hrvatske zaboravili tko je ispijao šampanjac dok je Gotovina prevožen u Haag.' Traži i odgovor na pitanje 'na čiji je račun sjelo pet milijuna dolara za glavu generala Gotovine', implicirajući da Karamarko zna.

Nije stoga čudno što se Karamarko jasno odredio da s Glavašem i njegovom strankom neće surađivati, kao ni to što Milanović i dalje računa na Glavaševu podršku bude li mu potrebna za sastavljanje vlade. Spreman je HDSSB-ovu poljoprivrednom stručnjaku dr. sc. Željko Kraljičku prepustiti resor poljoprivrede i preseliti ga u Slavoniju te učiniti i dodatne ustupke ka decentralizaciji i regionalizaciji zemlje, samo kako bi ostao premijer još četiri godine.

Milanović će svojim partnerima to lakonski obrazložiti nedostatkom novca za poljoprivredu i prebacivanjem tog problematičnog sektora na tuđa leđa, no u posljednje ga vrijeme spremnost da i s vragom tikve sadi radi postizanja političkog cilja sve više košta.

Milanović ne pita za cijenu vlasti

Kako bi umanjila nastalu štetu, njegova glavna koalicijska partnerica Vesna Pusić u finišu kampanje oštro se odredila protiv bilo kakve suradnje s Branimirom Glavašem i njegovim HDSSB-om pa je Milanović svojim neizravnim odgovorom na jasno pitanje 'Da ili ne s Glavašem', ocjenjujući da mu 'suradnja s HDSSB-om neće trebati', ostao sam na vjetrometini.

Ako je alternativa izborna pobjeda, Milanović očito ne pita za cijenu, pa mu to više nisu ni temeljne moralne i civilizacijske vrijednosti. Pružit će ruku čovjeku presuđenom na najteže zločine, koji je svojom okrutnošću mnoge obitelji i pojedince zavio u crno i uništio im, pa i skratio živote. Pružit će ruku čovjeku toliko impresioniranom likom i djelom Adolfa Hitlera da je po njegovoj knjizi 'Mein Kampf' nazvao film o svojoj pravosudnoj kalvariji prikazan na petom Općem saboru HDSSB-a 2010., kada se putem videoveze iz zatvora u BIH obratio nazočnima u osječkoj dvorani na Zrinjevcu. Pružit će ruku čovjeku koji je ljetos na facebook-stranici ponosno objavio svoju fotografiju iza dvije boce vina s fotografijom Adolfa Hitlera i nacističkim simbolima na naljepnicama, koji se hvali da je poput Hitlera osvojio (Glas Slavonije) ili formirao javne medije (Slavonska televizija, Republika.eu) i povjerio ih medijskim manipulatorima preko kojih ispire mozak svojim poklonicima. Pružit će ruku čovjeku koji je osnovao i osobnu/stranačku gardu poput SS brigada, nazvavši ih znakovito SSG (Slavonska sokolska garda), a koji je skinuo čak i Hitlerove javne nastupe pa pred mikrofonom u pravilu frenetično viče, mršti se, sijeva očima i okreće glavu lijevo-desno. Zanimljivo je promatrati i bliske mu suradnike (Burić, Bubalo, Drmić, Šišljagić…) kako se na predizbornim skupovima ili konferencijama za novinare trude imitirati svoga vođu.

Nagazio i zemljaka Milijana Brkića

Prije nekoliko dana Glavaš se obrušio i na Milijana Brkića, prvoga na listi Domoljubne koalicije u IV. izbornoj jedinici optužujući ga da nije znao prepisati ni diplomski rad te ga prozvao i zbog drugih navodnih gadosti te je tako pokazao da je spreman udariti i na svoje zemljake, i to one koji su mu htjeli pomagati dok je bio u zatvoru.

Brkić potječe iz sela u Hercegovini susjednog onom iz kojega su Glavaševi, a javno je govorio da Glavaša poštuje kao svog ratnog druga. Čak ga je posjećivao nekoliko puta u zatvoru za vrijeme služenja kazne. Tada su razmatrali i mogućnost suradnje dviju stranaka, zbog čega se Brkić i izlagao neugodnostima u odnosima s Karamarkom.

No sve je to danas zaboravio Glavaš. Još jednom je javno zgazio 'svoga čovjeka', kao što je to bezbroj puta činio bliskim suradnicima znajući da će ih, poput nedavno Antu Đapića, privesti na pomirbenu kavicu budu li mu opet zatrebali za političke ciljeve.

Zlokobno danas odzvanjaju Slavonijom stihovi još jedne slavonske 'himne' koja služi za ukrašavanje skupova HDSSB-a: 'Ne daj, Slavonijo, da ti zatru ime'! Ne možemo se ne pitati tko je, kada i koliko uistinu odgovoran što Slavonija danas mora strepiti hoće li joj se, nakon što joj je dobrim dijelom zatrt opstanak, zatrti i ime.