KRONOLOGIJA IZJAVA

Kako je Beljak od neviđene oporbe došao do rezervne opcije HDZ-a

29.09.2016 u 20:22

Bionic
Reading

Izjave čelnika Hrvatske seljačke stranke (HSS) Kreše Beljaka o tome kako će se odrediti prema budućoj vladi HDZ-a i Mosta prilično je zbunjujuće pratiti iz dana u dan. Danas bi bio opozicija u poziciji, a već sutra pozicija u opoziciji

Prvo bi bezuvjetno dao potpise HDZ-u da složi Vladu pa ih ipak ne bi dao ni uvjetno. Napravili smo kronologiju njegovih izjava od izbora pa do prvih konzultacija o sastavljanju Vlade održanih u srijedu 28. rujna kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku.

13. rujna

'Čestitao sam HDZ-u na izbornoj pobjedi i želim im da što prije uspostave stabilnu hrvatsku Vladu koja neće imati problema kakvih je imala zadnjih deset mjeseci, a HSS će djelovati u Hrvatskom saboru kao konstruktivna opozicijska stranka', poručio je Beljak, komentirajući spekulacije o mogućoj novoj promjeni strane.

17. rujna

'Mogu se naći na kavi s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, ali koalicija ne dolazi u obzir. To je spin! HSS će biti opozicija kakva još nije viđena u Hrvatskoj', poručio je predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak, odgovarajući na spekulacije da bi HSS mogao promijeniti stranu i napustiti Narodnu koaliciju.

20. rujna

'Cijenimo izborne rezultate i da bismo izbjegli sve komplikacije oko sastavljanje Vlade, odlučili smo dati potporu gospodinu Plenkoviću za budućeg mandatara, ne tražeći ništa za sebe. Ne ulazimo u Vladu, ali u interesu Hrvatske dajemo gospodinu Plenkoviću podršku potpisima', izjavio je nakon sjednice predsjedništva čelnik HSS-a Krešo Beljak.

21. rujna

'HSS ostaje opozicijska stranka i u vladi HDZ-a i Mosta neće sudjelovati ni na jedan način', tvrdi šef HSS-a Krešo Beljak, otkrivši da se čuo sa Zoranom Milanovićem, koji, 'ne samo da ga razumije', nego bi i sam šef SDP-a, vjeruje Beljak, 'na njegovu mjestu učinio isto'.

22. rujna

'Ako HDZ s nama bude imao 76 ruku, neće imati te ruke. Dakle, Most može biti miran i mirno dogovarati svoje fotelje', rekao je Krešo Beljak. Ukoliko tih pet ruku HSS-a bude presudno, onda ih neće biti, pojasnio je. Kasnije je rekao da će druga stvar biti ako HDZ bude imao od 85 do 90 mandata. Rekao je da će tako pokazati Mostu da se politika vodi na drugi način, a ne raspodjelom fotelja i lažnim reformama.

24. rujna

Objašnjavajući neočekivanu odluku da podrži HDZ u formiranju Vlade, Beljak je podsjetio da je slična situacija bila 2003. u mandatu Ive Sanadera. 'HSS nije bio dio vlasti, ali je tadašnji čelnik HSS-a Zlatko Tomčić odlučio podržati opciju koja je dobila većinu. Napravili smo sličnu stvar. Jednostavno smo odlučili dati mira 100 dana ljudima koji su dobili izbore', rekao je Beljak. Ponovio je stav da HSS ništa neće tražiti za podršku oko sastavljanja Vlade. 'Gradit ćemo politiku na drugi način. Vidite što se događa - svi govore o nekim reformama, a na kraju je bitno gdje će se tko pozicionirati', rekao je Beljak, aludirajući na pregovore HDZ-a i Mosta.

28. rujna

Ključno je da HSS ostaje u oporbi. Potpora vladi HDZ-a, ako je bude, trajat će 100 dana. Djelovat ćemo kao konstruktivna opozicija. Nismo vodili nikakve pregovore s HDZ-om, kao neki drugi, ali to ćete saznati ovih dana. Ne mogu vam reći više o tome jer bih tada govorio neprovjerene informacije', kazao je HSS-ov Krešo Beljak i ustvrdio da je 'dio medija krivo interpretirao njihove odluke'.