NAKON KONZULTACIJA

Plenković i Petrov išetali iz ureda predsjednice kao po jajima: Pregovori još traju

28.09.2016 u 19:08

  • +7

Konzultacije na Pantovčaku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović održala je konzultacije s čelnicima stranaka izabranih u Hrvatski sabor, a nakon što je na Pantovčaku saslušala sve predstavnike stranaka, obratila se i javnosti u 16 sati te obznanila da će idući krug konzultacija biti održan 10. listopada, a konstituirajuća sjednica Sabora 14. listopada

16:00 'Konzultacije su pokazale da nitko u ovom trenutku ne raspolaže potrebnom većinom izabranih zastupnika u Saboru za sastavljanje nove vlade, no moram izraziti zadovoljstvo dinamikom razgovora u kojima je pokazana odgovornost i konstruktivnost', kazala je predsjednica Grabar Kitarović u obraćanju za javnost nakon održanih konzultacija i novi krug zakazala za ponedjeljak 10. listopada, a konstituirajuću sjednicu Sabora za petak 14. listopada

Plenković: HSS je spreman dati pet potpisa HDZ-u

15:46
'Održali smo prve konzultacije s predsjednicom, obavijestili smo je o tijeku pregovora. Dosadašnji razgovori nam kao relativnom pobjedniku izbora daju vrlo veliku vjerojatnost da ćemo uskoro biti u poziciji kroz odgovarajući broj dana imati 76 potrebnih potpisa sukladno Ustavu za sastavljanje buduće vlade. Razgovori su protekli u vrlo prijateljskom ozračju i čini mi se da su stajališta drugih stranaka kakav je i naš dojam, dakle, vrlo smo optimistični te sustavno i metodološki radimo dalje', kazao je šef HDZ-a Andrej Plenković nakon konzultacija s predsjednicom, koji su trajali oko pola sata, dakle, duže od previđenog.
Plenković je istaknuo kako žele vladu sastavljenu od ministara iz HDZ-a i Mosta, a o SDSS-u je rekao da još nema konkretnog dogovora, niti fiksne kvote u sastavu buduće vlade: 'Nemamo još nikakav zajednički stav. To je stav da idu za tim da imaju određeni utjecaj na poduzeća koja su im relevantna. Želimo da predstavnici nacionalnih manjina nakon izbora podržavaju buduću vladu, da se stvara ozračje tolerancije i dijaloga u društvu te da njihova zaštita bude u programu buduće vlade.'

Uvjeren je da će ostvariti sve preduvjete za sastavljanje nove vlade te je podsjetio da je HDZ dobio 61 mandat, a Most 13 i to je 'okvir na temelju kojeg razgovaraju o budućem sastavu vlade'. Želimo i da predsjednica ima sasvim jasna jamstva, a što se tiče ranije Beljakove izjave oko davanja potpisa, šef HDZ-a je kazao kako se podrška najbolje daje potpisom izabranih zastupnika: 'Ne želimo ostaviti nikakve dileme i spekulacije. Ponavljam, razgovarao sam s Beljakom da precizno čujem stajalište HSS-a i oni su spremni dati pet potpisa HDZ-u i budućem mandataru, ali da ti potpisi ne budu presudni za dobivanje broja 76.'



Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović i Gordan Jandroković Davor Puklavec / PIXSELL

15:16
Na konzultacije je stigao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a u 16 sati očekuje se obraćanje javnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Opačić: Bit ćemo oporba i zalagati se za vrijednosti socijaldemokracije

15:06
Bit ćemo oporba, zalagati se za sve ono što su vrijednosti socijaldemokracije i boriti se za sve ono što traže naši birači. Dužni smo zastupati njihove ideje i kontrolirati većinu koja će formirati vladu. Puno se vremena izgubilo, želimo da bude stabilna vlada', kazala je SDP-ova potpredsjednica Milanka Opačić, koja je na Pantovčak došla sa

Sinišom Hajdašem Dončićem.

Siniša Hajdaš Dončić, Kolinda Grabar Kitarović i Milanka Opačić Davor Puklavec / PIXSELL

Petrov: Potpisi mandataru nakon dogovora o cjelokupnom paketu


14:54 '
Nadamo se da će se formirati vlada jer je to potrebno da bi profunkcionirali svi sustavi u Republici Hrvatskoj. Mi smo trenutno u pregovorima i kad se dogovori cjelokupan paket, u tom trenutku ćemo dati potpise za formiranje vlade', poručio je šef Mosta Božo Petrov.

Istaknuo je da su prošli sedam jamstava, to im je izuzetno drago i radi njihova znaka da su spremni to odraditi i radi građana. 'Trenutno teku sastanci programskih smjernica. Kada se to odradi, iskreno se nadam da ćemo se na kraju dogovoriti za cjelokupan paket', rekao je Petrov koji i dalje tvrdi: 'O pozicijama još uvijek nismo razgovarali, vjerovali ili ne. U ovih tjedan dana krenut će razgovori za kadrovska rješenja i podjele odgovornosti po resorima.'


Vrdoljak: Očekujemo da HDZ i Most sastave vladu

14:47
'Očekujemo da HDZ i Most sastave vladu, čestitali smo im i trebaju preuzeti odgovornost. Nemamo više vremena za dugotrajne pregovore, politika se treba baviti životima građana, a ne sama sobom', kazao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak i ponovio da nije bilo nikakvih razgovora nakon što je ranije Beljak spominjao da neki drugi, a ne HSS vode razgovore s HDZ-om.

'Mi imamo svoj klub zastupnika. Mi smo liberalna demokracija, a ne socijaldemokrati', kazao je Vrdoljak objasnivši zašto su danas došli

odvojeno od SDP-a.

Matija Posavec, Kolinda Grabar Kitarović, Ivan Vrdoljak i Predrag Štromar Goran Mehkek / CROPIX

Beljak tajnovito: Potpise možda neće biti potrebno ni prikupljati

14:24
'Ključno je da HSS ostaje u oporbi. Potpora vladi HDZ-a, ako je bude, trajat će 100 dana. Djelovat ćemo kao konstruktivna opozicija. Nismo s HDZ-om vodili nikakve pregovore, kao neki drugi, ali to ćete saznati ovih dana. Ne mogu vam reći više o tome jer bih tada govorio neprovjerene informacije', kazao je HSS-ov Krešo Beljak i ustvrdio da je 'dio medija krivo interpretirao njihove odluke'.

'Znam da je javnosti teško shvatiti da možemo podržati nekoga, a ništa ne tražiti nazad i ostati u oporbi, ali mi ćemo napraviti upravo to', ustraje Beljak, a potom je, bez daljnjih objašnjenja, kazao i kako 'postoji mogućnost da se potpise uopće neće skupljati' te dodao da, koliko on zna, Plenković ima 61 potpis. Upravo toliko mandata je HDZ i osvojio na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna te je relativni izborni pobjednik i vodi pregovore kako bi mogao doći do potrebnih 76 potpisa

Na pitanje novinara nakon konzultacija s predsjednicom može li Plenković računati na potpise HSS-a, Beljak je opet rekao da se potpisi možda uopće neće sakupljati.

Pernar otkrio pod kojim uvjetima će Živi zid podržati HDZ

14:16
'Nitko nas dosad nije zvao na razgovore, a mišljenja smo da će vladu formirati HDZ, Most i manjinci pa nemamo ništa posebno tome dodati. Više ćemo znati sljedeći tjedan, kazao je Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku koja je bila dio koalicije Jedina opcija sa Živim zidom i udrugom Franak.

'Nas zanimaju programske stvari, zato smo i osnovani. Da nam netko jamči da će ostvariti najvažnije programske ciljeve naše stranke, mogli bismo surađivati s njima. Mora se formirati vlada, ali brzo ćemo vidjeti na pitanju arbitraže u kojem smjeru ide vlada', poručio je Lovrinović.

Ivan Pernar iz Živog zida otkrio je kako ipak postoje uvjeti pod kojima bi Živi zid podržao vladu, a predsjednici je rekao da 'ne mogu podržati vladu koja podređuje interese Hrvatske interesima Washingtona i SAD-a. HDZ-ov Vladimir Šeks je rekao da je Sabor kazališna predstava, a odluke se donose izvana. Zbog toga i kad vidimo da je neka odluka na našu štetu, kao članica EU-a mi to ne možemo odbiti. Tako je i sa sudjelovanjem RH u NATO misijama, u Libiji, Iraku... Ja sam rekao da kad bi Plenković okrenuo leđa eliti na vrhu piramide moći, kad bi obustavio deložacije, ukinuo valutnu klauzulu, ja bih mu sad dao svoj potpis. Naša podrška bi bila iskrena, bez fige u džepu. Podržat ćemo bilo koga tko će biti državnik, a ne lutka na koncu'.

'Ako dobijemo garancije da se otkloni svaka opasnost arbitraže u Washingtonu i još dva uvjeta, utoliko ću dići ruku za vladu, ali potpis neću dati', kazao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

HSU i IDS ostaju u oporbi

14:11 IDS ostaje u oporbi, nama vlada desnog centra nije prihvatljiva. Apeliramo da se oštri diskurs promijeni i mi ćemo sigurno i dalje štititi građanska prava i prava manjina. Predlažemo decentralizaciju Hrvatske, imamo prijedloge za razvoj turizma i regionalni razvoj. Istra je pokazala da zna kako i IDS će predložiti svoje projekte', kazao je šef IDS-a Boris Miletić.

13:58
'Zbog odluke HSS-a, nije bilo primjereno da dolazimo svi jednako jer ne mislimo svi jednako, a ja sam rekao da nismo nikome dali potporu, ostajemo u oporbi. Nakon 13 godina bavljenja politikom volio bih da dođe do stabilne vlade i da se napravi iskorake', kazao je šef HSU-a Silvano Hrelja nakon konzultacija s Grabar Kitarović.

Bandić i Čačić: Suradnja s budućom vladom moguća na programskim načelima

13:48
Programski ćemo surađivati s budućim mandatarom i vladom. Suradnja može biti samo programska i ništa druga. Nismo još službeno razgovarali s Mostom i HDZ-om. Očekujemo dovršetak pregovora HDZ-a i Mosta te da nas potom pozovu na razgovor', kazao je Milan Bandić, čelnik Koalicije za premijera i najavio da će 'biti više ljudi u klubu koalicije Za premijera. Bit će i iznenađenja'.

Koalicijski mu kolega iz reformista Radimir Čačić također je istaknuo važnost programske suradnje: 'Reformisti su dali podršku Zoranu Milanoviću za mandatara zadnji put, on je nije uspio realizirati. Onda smo je dali Tihomiru Oreškoviću, ali ni on je nije realizirao. Ovaj puta očekujemo nakon razgovora s Mostom i manjinama da će se otvoriti razgovori i s drugim parlamentarnim strankama. Ako dobijemo uvjerenja o programu, tada smo otvoreni za suradnju.'

'Boga se moli po redu, poručio je Bandić i kazao da oni ništa ne očekuju - 'jer su oni rješenje', a na novinarsku opasku kako Most ne želi Bandića zbog niza repova, ustvrdio je da je to 'medijski spin'.  'Čekam da se što prije formira vlada - to očekujem - nakon pet godina. Ne prihvaćam spin o tome da sam Mostu neprihvatljiv, to vi namećete, to su neistine. Ja sam dobar i korektan sa svima, pa tako i s Petrovom', ustvrdio je Bandić.

Kosor: HSLS dao potpis za Plenkovića

13:25
'HSLS daje potpis Andreju Plenkoviću za mandatara, mi smo HDZ-u bili partneri i predizborno. Građani su zaslužili da Vladu dobiju što prije, da se počnemo baviti gospodarskim pitanjima. Najbolje da vladu činimo mi s HDZ-om, Most i nacionalne manjine. U vladi s ministrom nećemo participirati, ali dio dužnosnika iz stare Vlade će ostati. Imamo jednog zamjenika i dva pomoćnika, ali to nam nije glavni cilj', rekao je HSLS-ov Darinko Kosor, koji novu vladu očekuje do sredine listopada: 'Na Mostu i manjinama je da učine uslugu građanima i da se što prije dogovorimo i dobijemo novu vladu.'


13:21
'Rekao sam predsjednici da u ovom trenutku nitko nema naš potpis. Odgovornost je sada na HDZ-u i Mostu, oni vode pregovore. HDSSB nikome nije dao potpise, nikome nismo ništa obećati. Nismo ni s kim razgovarali, nije bilo pregovora. Nama je važno vidjeti program vlade, važni su nam projekti i odnos prema Slavoniji i Baranji. Važno nam je i tko će biti novi ministri. O tome će ovisiti hoćemo li dati potporu. Mi smo i u prošlom Saboru glasali za predsjednika vlade i predsjednika vlade. To smo napravili u dobroj vjeri, bez ucjena. Nećemo biti destruktivni, bit ćemo konstruktivni', rekao je HDSSB-ov šef Dragan Vulin nakonrazgovora s predsjednicom.



Dragan Vulin stiže na Pantovčak Davor Puklavec / PIXSELL

13:11
'Nitko me nije zvao na razgovor. Kada dobijem jamstva iz kolega iz kluba kojem sam pristupio, tada ću odlučiti. Ali mislim da ide u tom smjeru', poručio je Hrvoje Runtić, bivši član Živog zida i budući nezavisni zastupnik te naglasio: 'Vrijeme je da se ljude oslobodi blokada, narastao je dug građana. Ako bi tih 330.000 ljudi nekako riješilo, to bi bilo dobro za ekonomiju i državu. Ako dobijem jamstva od Mosta da je ispregovarano ovo što sam tražio, ja ću dati potpis

.'

Hrvoje Runtić na Pantovčaku Davor Puklavec /PIXSELL

12:57
'Podržat ću svaku opciju koja će modernizirati Hrvatsku, a ključno je rasvjetljenje, preustroj pravosudnog sustava koji je sad totalno neefikasan, dekomunizacija. Dobili smo državu kao bivšu državu, s malim promjenama - imate sudstvo, vanjski dug, još samo da imamo hiperinflaciju, ljude koji su u medijima iz bivšeg sistema. Ne možete očekivati modernizaciju države ako u njoj rade ljudi koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Ja ne mogu izvršiti nikakav moralni suicid - I'm sticking to my guns. Što bude, bude', poručio je nakon konzultacija s predsjednicom nezavisni zastupnik hrvatske dijaspore Željko Glasnović, koji je otkrio da je razgovarao s HDZ-ovim Davorom Ivom Stierom.

Bio je to 'kratak, više diplomatski razgovor', ali premda je kazao da je to bile prije nekoliko dana, nije rekao je li to bilo prije ili nakon njegove izjave kojom je etiketirao studente zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a nije rekao ni hoće li dati potpis Andreju Plenkoviću, nego je naglasio: 'Želim sve najbolje Plenkoviću, istinski, mlad je, iskusan, svjetski čovjek, govori više jezika

.'

Željko Glasnović i Kolinda Grabar Kitarović :Davor Puklavec/PIXSEL

Pupovac: Razgovori s HDZ-om teku dobro

12:52
'Razgovaramo o točkama koje se tiču problema srpske zajednice u Hrvatskoj i kad to završi, moći ćemo donositi odluku o davanju podrške mandataru i konačnog parafiranja našeg sporazuma', kazao je zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, istaknuvši da pregovori teku dobro i što se tiče načina i što se tiče sadržaja: 'Zasada nema ničeg spornog, svaka prilika za pregovore nosi mogućnost za rješenje koje nismo prije usuglasili i sve ide dobro.'

'Sve što dogovorimo, bit će zajednička odgovornost i postignuće', poručio je Pupovac i kazao da su razgovarali o Zakonu o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, ali ni o jednom segmentu posebno. Kazao je i da će se o pozicijama i participaciji nacionalnih manjina u vladi razgovarati tek kasnije, ali iz njegova odgovora je jasno da očekivanja postoje

'Je li prirodno da nemate predstavnike nacionalnih manjina u tvrtki koja brine o nacionalnim parkovima, ili u HEP-u, ili da u Hrvatskim šumama nema nikoga iako se zna da na tim područjima leže glavni rezervoari hrvatskog šumskog fonda? Dakle, stvari treba gledati funkcionalno, a ne u smislu preuzimanja odgovornosti za više stvari nego je moguće. Naprosto želimo promijeniti ono što je neprirodno', zaključio je Pupovac.



Milorad Pupovac i Kolinda Grabar Kitarović Davor Puklavec/PIXSELL

12:33
'Naši pregovori još nisu gotovi, upravo sam došao s pregovora. Ako će doći do dogovora, ovih bi dana mogli potpisati podršku budućem mandataru. A ako ne dođe, pričekat će bolja vremena', poručio je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, dodavši dasu od općeg sporazuma, koji je uglavnom usuglašen, prešli na individualne. Kazao je kako je dotrčao na Pantovčak sa sastanka s HDZ-ovim Davorom Stierom pa nije stigao ni pročitati što je dobio na papiru kad su 'razmijenili prioritetne točke'.

Istaknuo je da 'nema ničeg spornog, niti nespornog, moramo pročitati prijedlog'. 'Imali su razgovore s Mostom pa nisu stigli razgovarati s nama. Izgleda da je prioritetni razgovor s Mostom', zaključio je Radin.



Furio Radin i Kolinda Grabar Kitarović Davor Puklavec, Izvor:Pixsell

12:27
'Stav mađarske nacionalne manjine je da i Plenković i naša domovina zaslužuju pravu priliku i novi početak', kazao je zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics te dodao da što se tiče samog potpisa: 'Još nije ostvaren jer su ostali neki dijelovi koje moramo dogovoriti. Ne znam rokove, ali za sve koji živimo u ovoj zemlji bilo bi dobro da to bude

što prije.'

Robert Jankovics iza Bileka i osiguranja na Pantovčaku Davor Puklavec / PIXSELL

12:25
'Opći sporazum jako dobro ide i to je prvi put da imamo opći sporazum i 19 točaka što je jako dobro jer smo svaku odradili pojedinačno. Na odličnom smo putu da se to provede', uvjeren je Veljko Kajtazi, koji je također ponovio da osim općeg sporazuma postoji i za svaku nacionalnu manjinu poseban sporazum s konkretnim zahtjevima.


12:15
Klub zastupnika nacionalnih manjina je zajednički i tako smo krenuli u razgovore s Andrejem Plenkovićem, a nastavili razgovore posebno, gdje se priča o konkretnim interesima svake manjine, kazao je zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek i podsjetio: 'Ja imam svoj savjet od 16 ljudi koji će nakon pripreme dokumenata zajedno donijeti odluku. Razgovori idu u dobrom smjeru, vjerujem da ćemo moći dati potporu mandataru za nekoliko dana.'

Što se tiče participacije u vlasti, Bilek kaže da o tome nisu razgovarali i da im to sada nije u fokusu


12:05 'Nikome nismo dali potpis kao manjine. Kad završe razgovori, dat ćemo potpis budućem mandataru. Svaka manjina je danas s HDZ-om razgovarala pojedinačno i razgovori traju', kazala je zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Emina Lekaj Prljaskaj, koja je prva razgovarala s predsjednicom i čini joj se da sve ide u pozitivnom smjeru.


Tko sve stiže na Pantovčak?

Predsjednica će na konzultacijama najprije razgovarati s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, a završiti s HDZ-om.

SDP, HNS, HSS i HSU na konzultacije dolaze odvojeno, a ne kao Narodna koalicija.

Kao predstavnici SDP-a kod predsjednice idu Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić dok će ostale tri stranke iz Narodne koalicije predstavljati predsjednici Ivan Vrdoljak (HNS), Silvano Hrelja (HSU) i Krešo Beljak (HSS).

Most će predstavljati njihov predsjednik Božo Petrov, a HDZ šef te stranke Andrej Plenković

Traži se 76 potpisa

Podsjetimo, prema Ustavu, mandat za sastavljanje vlade predsjednica povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za dobivanje mandata potrebna je tako potpora najmanje 76 zastupnika

No pred Grabar Kitarović danas vjerojatno nitko neće donijeti taj broj potpisa. HDZ je, kao relativni izborni pobjednik, tome najbliži i u tijeku su pregovori o sastavljanju parlamentarne većine s Mostom koji je na izborima osvojio 13 mandata, kao i s osam zastupnika nacionalnih manjina.