ŽENSKO POJAČANJE

Kako izgledaju libanonske policajke?

24.09.2013 u 10:26

Bionic
Reading

Još donedavno je vladalo mišljenje da je libanonska policija korumpirana, podijeljena, slabo opremljena i ne baš efikasna. Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je takav imidž policije promijeniti i unaprijediti njezin rad. Jedna od mjera bilo je primanje djevojaka u službu, piše Al Jazeera Balkans

Sarel i Manal djevojke su s fakultetskom diplomom, stalnim poslom i sigurnim primanjima. Za zemlju s izraženim podjelama, nestabilnom ekonomijom i ratom u susjedstvu dovoljno da ne čine prosjek. No izdvajaju se i po profesiji koju su izabrale, piše AJB

Mogle su se baviti ekonomijom, koju su diplomirale, ali su se pridružile policijskim snagama. Svi muški članovi Sareline obitelji već su u policiji, tako da je i njezin odabir posla bio logičan.

'Ljudi su doista bili sretni kada su nas prvi put vidjeli na ulici, posebno jer smo mi prva grupa koja se pridružila policiji. Ponosni su na nas i podržavaju nas. I, najvažnije, sada nas gledaju kao ravnopravne, jer možemo raditi svaki posao koji rade i muškarci', kaže Sarel.

Dan za ove djevojke počinje u bejrutskoj policijskoj stanici. Prvo kratak 'brifing' s narednikom, a potom i opremanje. Sarel i Manel, s još dvije kolegice, na teren idu u civilu, ali i prilično naoružane. Osim pancirki, koje bi trebalo, na teren nose pištolje i poluautomatske puške. To najbolje govori s kakvim se problemima suočavaju na ulici.

'Na ulici ima mnogo opasnosti. Najrizičnije je privođenje osumnjičenih. Često pružaju otpor prilikom uhićenja', otkriva Manal.

Do svibnja prošle godine u libanonskoj policiji bile su zaposlene samo dvije žene. Na prvi natječaj prijavilo se njih oko 11.000.

Libanon je jedna od rijetkih arapskih država koja ima zaposlene žene u policijskoj službi na svim razinama. Bave se različitim poslovima, od istražnih radnji, preko sprečavanja trgovine oružjem i narkoticima pa sve do patroliranja ulicom.

Trenutačno ih je zaposleno oko 1.100, a plan je da ih u narednim godinama bude još više, javlja Al Jazeera Balkans.