OMG+LOL

Kako danas izgleda padina Windows

29.08.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali odakle potječe ona famozna zelena pozadina u koju smo svi buljili?

Jedan od najupečatljivijih pozadina prozora sada već antiknih Windowsa XP svakako je onaj osnovni, koji se ukazivao nakon svake friške instalacije windoza. Kontrast zelenih brežuljaka i modroga neba smirio je mnogoga informatičara nakon havarije stroja. Wallpaper se jednostavno zvao 'bliss' iliti 'blaženstvo'. Činjenicu je jednostavno provjeriti guglanjem pojma, koji će izbaciti brdo zeleno-plavih ledina.

A jeste li se ikada upitali odakle potječe famozna nerealno skladna fotka? Uslikao ju je američki fotograf Charles O’Rear, a lokacija je kalifornijski okrug Sonoma. Fotografija je nastala 1996. godine, davno prije Windowsa koji su je aktualizirali. Toliko davno da je sada na istome mjesto vinograd, nimalo lijep kao nekadašnji prizor.

 

Danas se slika, zahvaljujući Microsoftovoj sveprisutnosti, može pronaći u svakome kutku svijeta, a počesto i u TV kadrovima. Sam autor, radi ugovora s tvrtkom iz Redmonda, ne smije objaviti svoju zaradu, ali je honorarom - prezadovoljan. Zapravo, jedini američki živući fotograf koji je 'digao veću paru' jest onaj koji je uslikao Clintona zagrljenoga s gospođicom Lewinsky.

Zanimljivo, fotografija uopće nije digitalno retuširana, a slikana je kamerom srednje rezolucije. Zahvaljujući vrijednim surferima i aplikaciji Google Street View, moguće je 'baciti pogled' u 360 stupnjeva: upogonite Google Maps te unesite koordinate 38.248966, -122.410269.