CIPELA I FIZIKA

Kako bez vadičepa otvoriti vino?

27.03.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Internetom se viralno širi informacija koju će mnogi mladi ljubitelji kvalitetnijih vina smatrati vrlo korisnom: bocu vina s plutenim čepom možete otvoriti i bez vadičepa; dovoljna vam je samo cipela i naravno pomoć prirodnih zakona koje opisuje fizika fluida

Ako je suditi prema videozapisu objavljenom na YouTubeu (koji je pogledan preko pet milijuna puta), u kojem tehniku demonstrira Francuz iz vinarije Mirebau, vađenje čepa je prilično lako – dovoljno je devet udaraca u zid preko pete cipele i čep je napola vani. Ostatak posla obavi se ručno. Voila! (pogledajte video dolje)

No ekipa znanstvene rubrike američke radijske kuće National Public Radio odlučila je provjeriti koliko uspješno ova metoda funkcionira u različitim okolnostima, odnosno s različitim cipelama i čepovima.

Njihovo malo istraživanje potvrdilo je zaključak videouratka provansalske kompanije, no pokazalo je da zadatak ipak nije tako lak kao što to film prikazuje – trebalo im je desetak minuta upornog udaranja da izvuku čep iz boce cabernet sauvignona. Naravno, postoji mogućnost da Francuzi koriste malo manje ili možda kvalitetnije čepove koji lakše izlaze, no takva opcija nije ispitana.


Američka radijska ekipa došla je do još nekih zanimljivih otkrića. Jedno od njih je da predstavljenom tehnikom nećete moći izvaditi plastične čepove - koliko god udarali, oni ne mrdaju. Drugo je da peta cipele mora biti tvrda, odnosno da su tenisice beskorisne jer su previše mekane pa je udarac preslab. Treća je da peta ne smije biti previše visoka jer se tada mijenja kut pod kojim boca udara u zid pa se energija udara dijeli na vertikalnu i horizontalnu, čime se smanjuje. Drugim riječima kut boce u odnosu na zid mora biti 90 stupnjeva! I za kraj napomena: boca, naravno, mora biti položena horizontalno – ne možete njome udarati o pod!

Kako funkcionira ova tehnika?

Ako ste se možda pitali što to istiskuje čep iz boce, odgovor je – samo vino!

Naime vino je, baš kao i brojne druge tekućine, za razliku od plinova, moguće vrlo malo sabiti. Stoga će ono u boci, kada njome udarimo u zid, djelovati slično kao elastična kruta tvar pa će energiju udarca prenijeti u suprotnom smjeru – prema čepu.

Tehnika bi zapravo još bolje funkcionirala kada biste izravno bocom udarili u zid, međutim u tom slučaju postoji opasnost da se boca razbije.

Zapravo, prema komentarima nekih gledatelja videa, može se zaključiti da se boca ponekad zna razbiti čak i kada se koristi cipela koja djeluje kao amortizer udarca. Stoga vam ipak ne preporučujemo da koristite ovu metodu; radije sa sobom na tulume i izlete nosite vadičep ili, još bolje, multifunkcionalni švicarski nožić!