'NAROD DOBRO RAZUMIJE ZBIVANJA'

Kajtazi: Ne može se reći nismo čuli ustaške povike, a u Bandićev klub ne prelazim

16.04.2016 u 12:59

Bionic
Reading

Predsjednica i premijer trebali su u samom početku raditi ono što naglašavaju nekoliko zadnjih dana, poručio je u subotu saborski zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, najavivši da će se 24. travnja pridružiti komemoraciji u Jasenovcu koju organizira Saveza antifašističkih boraca i anifašista RH 24. travnja, jer je to izraz volje zajednice Roma u Hrvatskoj

U emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija Kajtazi je kazao da se 15. travnja nije pridružio komemoraciji Koordinacije židovskih općina Hrvatske jer nije dobio od njih poziv, neki su ga, kaže, zvali telefonom, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokušavala ga je, rekao je, uvjeriti da ide 'na jednu komemoraciju'.

No, istaknuo je, nije mogao sam donijeti odluku na koju će komemoraciju ići - onu židovskih općina, onu službenu 22. travnja ili onu koju 24. travnja organiziraju SABA RH - već se savjetovao s romskom zajednicom, koja već pet godina obilježava 2. kolovoza kao dan stradanja Roma, što će i nastaviti. Ne možemo to ostaviti kao što je bilo ranije, poručio je.

Napomenuo je kako je u nacističkom logoru Auschwitzu pobijeno 33.000 Roma, a u Jasenovcu 17.000, te postoji 21 grobnica Roma.

Na pitanje slaže li se s ocjenom židovske delegacije da bojkotira službenu komemoraciju zbog relativizacije ustaštva koja podsjeća na NDH, Kajtazi je je izjavio da su predsjednica i premijer 'trebali u samom početku' raditi ono što naglašavaju nekoliko zadnjih dana.

Ne može se reći 'nismo čuli' ustaške povike

Vezano za nedavnu nogometnu utakmicu u Osijeku između Hrvatske i Izraela, na kojoj su se uzvikivali ustaški pozdravi, istaknuo je kako se ne može reći da predsjednica i premijer to nisu čuli. 'Tako šaljemo sasvim različitu poruku narodu, koji dobro prati i razumije politička zbivanja u Hrvatskoj', kazao je Kajtazi i dodao: 'Kad bi netko vikao Cigane, Cigane, ja bih odmah otišao bez obzira koliko bih na taj način promijenio stanje, a može se i prekinuti prijenos'.

Istaknuo je kako prema popisu stanovništva u Hrvatskoj ima blizu 17.000 Roma, a prema procjenama oko 38.000 do 44.000 Roma. 'Jako dobro surađujem s biračkim tijelom i ne želim biti političar, nego predstavnik nacionalnih manjina', kazao je.

Ne prelazim u Bandićev klub u Saboru

Kajtazi je naglasio da neće prelaziti u saborski klub Milana Bandića, već da i dalje ostaje u Klubu HNS-a i u Klubu nacionalnih manjina. 'Neću da kažu da Cigo mijenja klubove', rekao je.

Odbacio prozivke da je dobio novac od Milana Bandića te kazao da je uzeo kredit za svoju kampanju za koji je založio privatni stan. Ne moram nigdje prelaziti, imamo Nacionalnu strategiju Roma koju treba provoditi, istaknuo je Kajtazi i izrazio zadovoljstvo suradnjom s bivšom ministricom graditeljstva Ankom Mrak Taritaš oko programa stanovanja Roma.

Nezadovoljstvo je, pak, izrazio činjenicom da je samo pet Roma zaposleno u javnim ustanovama u Hrvatskoj, kao i nezainteresiranošću medija za probleme Roma. Nekoliko puta se, kaže, sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem te očekuje susrete s potpredsjednicima Vlade, za koje se nada da će ozbiljno shvatiti probleme Roma i podržati povođenje 'Romske strategije'.

Kajtazi je kritizirao rad Romskog nacionalnog vijeća, kazavši da ono ne vodi računa o problemima Roma te da mu nije poznato da su nekome od Roma pomogli s nekoliko milijuna kuna koje dobivaju od države.